Feia 15 anys que actuaven en format trio. Però ara, després que l'octubre de l'any passat el moianès Marc Fonts deixés la companyia, estrenen un nou espectacle pensat i executat exclusivament en format duet. Cösmix és el nom de la nova producció de Teatre Mòbil, la companyia teatral en actiu més veterana del Bages. Com en les últimes ocasions, avui faran la preestrena a Cabrianes, el lloc on va començar la seva aventura professional en un ja llunyà 1984.

En aquell moment també eren tres: Atilà Puig, Jordi Girabal i Marcel Gros. "Vam fer tres o quatre espectacles amb el Marcel, i després ell se'n va anar pel seu compte. Llavors vam fer dos muntatges nosaltres dos sols, abans que s'incorporés el Marc Fonts", expliquen els dos membres actuals, Puig i Girabal. La història es repeteix ara, més de vint anys després, amb la desvinculació de qui ha sigut la tercera pota del Teatre Mòbil durant 20 anys, que fa pocs mesos va decidir volar i llançar-se en una aventura en solitari. Per a ells, doncs, la situació no és nova.

Tot i la marxa de Fonts, l'actor continua treballant amb els seus companys en els quatre espectacles ja creats que tenen en cartera, on hi actuen tots tres. Entre aquests muntatges hi ha l'última creació en format trio, Tot plegat, que també van preestranar a Cabrianes l'any passat -i que es va estrenar oficialment a Igualada-. "Amb el Marc hi continuem treballant, però ara ell fa els seus espectacles, i nosaltres farem aquest", diu Girabal. Qui no canvia és el director, Jordi Vilà, que com ja és habitual torna a dirigir la companyia. "Ja vam néixer amb ell", recorden.

Procés d'adaptació

El fet de plantejar i portar a escena un muntatge sense Fonts ha comportat tot un procés. "És un canvi important. Feia molts anys que estàvem tots tres junts. Hi havia unes dinàmiques, unes rutines i una manera de funcionar, i ens hem hagut d'adaptar i arremangar-nos una mica per tornar-nos a trobar tots dos a l'escenari, actuant. Però no ha sigut difícil, perquè teníem molt clar quin era l'objectiu i, a més, ja ho havíem fet abans", afirmen Puig i Girabal.

Cösmix, el 17è muntatge de la companyia, és un espectacle format per quatre esquetxos. "Ens agrada fer historietes curtes, i de vegades una història més llarga. Intentem anar-ho combinant, i en aquesta ocasió ens tocava fer gags més breus", explica Puig. A escena hi apareixen dos personatges especials, dos viatgers infatigables, estranys i extravagants que arriben a l'escenari programats per fer riure. "El nexe d'unió d'aquest espectacle són precisament aquests dos personatges, que van enllaçant les històries. Arriben de donar volts per aquests móns de déu, i no se sap ben bé d'on vénen, qui són ni cap on van. Tenen un llenguatge particular i estan molt presents durant tota l'estona, sobretot al principi i al final". Els protagonistes parodien els músics, el teatre clàssic -que anomenen teatre reciclàssic- i la robòtica, amb un esquetx on s'avancen al futur. Durant l'espectacle també munten ells mateixos l'escenografia i fan servir el cartró com a element destacat. "Les caixes de cartró són els nostres decorats, i anem construint cavalls, vaixells o globus", expliquen els actors.