El claustre de la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell acollirà del 30 de juliol al 7 d'agost l'edició d'enguany del Retaule de Sant Ermengol, que per primera vegada inclourà la interpretació en directe del Cant de la Sibil·la, tal com es feia en els inicis de les representacions. La soprano Laura de Castellet, especialista en cultures medievals, serà l'encarregada de cantar aquest drama litúrgic que va tenir una notable popularitat a l'Europa meridional durant l'edat mitjana.

Les funcions d'aquest estiu gaudiran d'un repartiment amb nous actors i actrius, tant pel que fa als personatges de text com en l'apartat de la figuració. Ramon Ribó, que és un intèrpret de la companyia de teatre Assaig9 de La Massana (Andorra), farà la seva estrena com a Bisbe Ermengol, i compartirà paper amb Joan Aixàs. Una altra de les novetats d'aquest any és la incorporació d'elements i efectes visuals escènics inèdits que substituiran, per primer cop, l'ús del foc.

El nou director artístic de l'espectacle, Joan Hernàndez, va explicar que en aquesta edició ha decidit prescindir de les narracions explicatives entre escena i escena. Un altre dels canvis tindrà a veure amb el narrador que canta des de la torre de la Catedral i que, en la present edició, ho farà ubicat entre el públic per tal de presentar una de les escenes amb més força i d'una manera més propera al públic. Finalment, el director artístic va apuntar també que ha fet alguns canvis d'ordre en algunes de les escenes per reforçar així la continuïtat dramàtica de l'espectacle.

Una Sibil·la nostrada

La interpretació del Cant de la Sibil·la que realitzarà Laura de Castellet sonarà a la primera escena, coneguda amb el títol de Mil·lenni, on la profetessa canta la fi del món. Una particularitat d'aquesta novetat del Retaule d'enguany és que el Cant de la Sibil·la de la Seu d'Urgell és diferent de la resta que es coneixen. El fet diferencial és que la l'adaptacó urgellenca és en català, fet que la converteix en una de les primeres expressions poètiques conegudes en aquesta llengua.

D'altra banda, en la funció del dilluns 1 d'agost, tota la música del Retaule de Sant Ermengol sonarà en directe i anirà a càrrec del Cor de Cambra Caterva de La Seu d'Urgell. El grup interpretarà les escenes del Mil·lenni, la Consagració i l'Enterrament.

El president del Patronat del Retaule de Sant Ermengol, Jesús Galindo, va explicar que l'espectacle vol ser més actiu que mai a les xarxes socials. Per aquest motiu, es farà un concurs de fotografia per arribar a la població més jove. En aquest sentit, també es premiarà, mitjançant un altre concurs, la fidelitat dels espectadors que omplin les enquestes de valoració.

Des del consistori, la tinent d'alcalde de la capital de l'Alt Urgell, Anna Vives, va destacar la dimensió socioeconòmica del Retaule de Sant Ermengol. La regidora va incidir en el fet que l'espectacle, de llarga tradició a la localitat, és un element de promoció per a la ciutat, però també un element de cohesió social. Vives va animar tots els habitants de La Seu a veure, almenys, el Retaule un cop a la vida.

L'espectacle s'ha representat de forma gairebé ininterrompuda des del 1957 a la catedral. Un centenar d'actors i tècnics totalment amateurs escenifiquen alguns episodis de la vida de Sant Ermengol, bisbe de la Seu d'Urgell des del 1010 fins al 1035, i figura clau de l'expansió dels comtats pirinencs.