Gaià, t'estimo és un llibre que va més enllà del que han plasmat els seus autors, perquè vol ser un llibre de la gent de Gaià, "el vostre llibre". Així ho va voler constatar la coordinadora d'aquest treball, la filòloga Maria Estruch -que l'ha estat elaborant durant una dècada al costat de l'historiador Josep Maria Badia-, en la presentació que es va fer ahir a l'església de Santa Maria, plena a vessar com poques vegades s'ha vist.

Gaià, t'estimo (Edicions de l'Albí) és un recull de la història, els costums, les tradicions, el llenguatge i la filosofia de vida d'un poble eminentment rural. "Ens descobreix una manera de viure, possiblement comuna en altres indrets de Catalunya, però que mostra una manera de ser i de viure la vida al voltant dels masos".

És com Badia definia ahir aquest treball, que s'ha forjat a base de documentació històrica recopilada per ell mateix, i del testimoni oral d'un centenar molt llarg de persones que ha anat recollint Estruch. I tot plegat s'ha nodrit de la col·laboració de desenes de persones que també hi han aportat records o fotografies. En total, cap a unes 200 contribucions de gent que havia viscut a Gaià, o que encara hi viu, o, com deia ahir Estruch, "del poble d'ara i del poble d'abans". Són prop de 200 històries que han fet possible plasmar en un volum el passat gaianès des d'abans de l'edat mitjana, i sobretot del passat més recent, "però que els més joves desconeixen". I d'aquí l'objectiu del llibre: "les noves generacions no coneixen aquestes formes de vida, i hem de poder salvar-les per poder-les transmetre als que vénen al darrere, perquè aquest saber oral se'n va cada vegada que ens marxa un avi", apuntava Estruch.

Aquest llibre (del qual Regió7 va parlar extensament a l'edició de divendres) va ser ahir el centre de les mirades de les desenes de persones que van assistir a la presentació, i que, en acabat, van fer cua per tenir l'autògraf signat dels autors.

L'acte va tenir la presència de l'alcalde de Gaià, Enric Armengou; l'autor del pròleg de l'obra, mossèn Climent Forner; i l'editor del llibre, Jaume Huch, que va definir la presentació d'ahir com "un acte de reafirmació, perquè és un llibre de tots, i de reivindicació de Gaià com a poble".

Els Segadors va posar punt final a la vetllada, en plena Festa Major de Gaià.