Trenta quilos de joies porten els personatges de Gente Bien, un espectacle que es riu dels nou-rics i la seva necessitat d'aparentar, i que la companyia catalana La Cubana, amb l'artesenca Mont Plans en el repartiment, defineix com el seu "primer musical en el sentit estricte, perquè segueix les regles del gènere al peu de la lletra". A partir de demà començaran les representacions prèvies al teatre Coliseum de Barcelona.

Disposats a satisfer el seu públic, la companyia ha adaptat un sainet de Santiago Rusiñol, "que és de Sitges com La Cubana", titulat 'Gente Bien', que narra la història d'una família de nou-rics del principi del segle XX que fa el que no es pot dir per integrar-se en els cercles de la burgesia catalana de Barcelona. "És una història del 1917 però adaptable a qualsevol època", va explicar ahir Xavi Tena, coordinador general del muntatge, per la qual cosa La Cubana ha dividit l'espectacle en quatre parts: la primera passa el 1917; la segona el 1951, data en la qual van néixer alguns dels membres més veterans de la companyia; la tercera el 1980, any de creació de la companyia; i la quarta en els nostres dies.

Si a la primera part els protagonistes "compren títols nobiliaris i intenten parlar castellà perquè queda més fi", als anys 50 "es convida a les festes les persones influents del règim franquista", als 80 "es posen pantalons de pana socialista i entren en els negocis immobiliaris" i als nostres dies "la moda és ser independentista però tots acaben votant el PP", segons van comentar. Tot això amanit amb música composta per a l'ocasió per Joan Vives.

Però la gran incògnita és si els membres d'aquesta companyia gamberra i cabaretera acabaran interaccionant amb el públic, com acostumen a fer. "El públic de La Cubana fa el que vol al teatre, no ho podem controlar", va exposar Mont Plans, una de les veteranes de La Cubana, que al costat de Mercè Comes són les cares més conegudes de l'espectacle.