"Parlen les dones,/ la seva poesia/ tendra i forta./ Ben pocs s'aturen/ a escoltar aquestes veus,/ que, trasbalsades,/ un nou llenguatge diuen/ nascut al fons dels segles". És un dels poemes de Montserrat Abelló (Tarragona, 1918-Barcelona, 2014) que la cantant santjoanenca Celeste Alías ha musicat en el seu projecte Tot sembla tan senzill, convertit en un llibre-disc que presentarà avui (21 h) en un concert a la Sala Petita del teatre Kursaal de Manresa en el marc del Tocats de Lletra. És també un dels poemes que Alías va poder cantar davant d'Abelló amb motiu de la participació de la prestigiosa poeta (Creu de Sant Jordi 1998 i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2008) al mateix cicle literari manresà (vegeu desglossat). "Ja l'havia anat a conèixer a casa seva, i en sentir les cançons em va donar el seu suport. Fins i tot estava disposada a fer poemes nous, però va morir fa dos anys, als 96 anys", explica Alías, que afegeix que al concert d'homenatge d'avui hi assistiran dos fills i un nét de la poeta tarragonina.

Tot sembla tan senzill és un projecte en el qual la cantant santjoanenca va començar a treballar fa sis anys, quan la poeta Laia Noguera, que va residir uns quants anys a Manresa i ara ho fa a Lleida, li va fer a mans el llibre d'Abelló Memòria de tu i de mi (2006). Va ser en un laboratori de creació (La paraula aguda) a la residència d'artistes Cal Gras d'Avinyó, en el qual es tractava d'improvisar a partir dels textos. "Em vaig enamorar dels seus poemes i em va agradar moltíssim crear les cançons", destaca Alías, que detalla que, en comptes de llegir els poemes recitant, ho feia cantant, "i així sorgien coses molt potents, que he anat gravant amb el mòbil i després he transcrit davant del piano".

Alías assegura que "és un projecte molt personal, que neix fins i tot abans que Machín [la seva reeixida proposta de versions de boleros del cubà, que també va estrenar al Tocats, el 2012 al Sielu]. Ha anat creixent de mica en mica, perquè és el primer cop que faig la meva música, que ha quedat molt colorista". Per això, considera el concert d'avui "un moment especial, perquè ensenyaré com componc", i posa en dubte que es pugui repetir en aquestes condicions, amb la participació de tres músics (l'avinyonès Santi Careta, David Mengual i Oriol Roca) i tres poetes (Laia Noguera, Meritxell Cucurella-Jorba i la manresana Sònia Moya, que actualment resideix a Castellgalí), ja que també hi ha paraula recitada. A més, com en totes les estrenes de la santjoanenca, hi participarà la ballarina manresana Laura Bataller i el fotògraf també manresà Oriol Segon s'encarregarà que quedi constància de l'espectacle en un vídeo.

Les cançons de Tot sembla tan senzill, que Alías va estrenar ara fa un any al Festival Internacional de Jazz de Barcelona, s'han editat en un llibre-disc per la vinculació de Noguera, que és deixeble d'Abelló i "que s'ha involucrat molt en el projecte", amb l'editorial Fonoll de Juneda. "A més del CD, també volíem que sortissin publicats els poemes escollits i hem acabat fent una antologia amb tres apartats" (veure desglossat). I és per això que Alías considera que "té molt sentit que el projecte s'estreni en el marc de Tocats de Lletra". Exposa que "la poesia d'Abelló és molt real i parla de la dona, de la terra... Primer em vaig identificar amb els poemes de solitud i, després, ja embarassada del meu fill Teo, dels que parla de la família i de l'amor. M'agrada perquè veu foscor a les coses, però sempre amb un raig de llum. Diu: 'Tot sembla tan senzill, si fos així'. Sabia que Walt Disney no existia. No és un CD per posar de música de fons, cal estar atent perquè la paraula et fa sentir".