La cinquena edició del FineArt Igualada donarà un pes especial a l'obra dels fotoperiodistes i inclourà exposicions de noms reconeguts com Gervasio Sánchez, Pedro Madueño i Joana Biarnés. Els detalls del festival de fotografia es van donar a conèixer ahir i el director del certamen, Ramon Muntané, va explicar que del 24 de febrer al 19 de març la capital de l'Anoia s'omplirà amb un total de 48 exposicions de 39 fotògrafs, que estaran repartides per 22 espais singulars de la ciutat.

Muntané ha argumentat que l'actual crisi dels refugiats és un dels motius pels quals s'ha volgut donar més pes a l'obra de fotoperiodistes. Així, el Fine Art mostrarà imatges del premi nacional de fotografia el 2009, Gervasio Sánchez; del cordovès Pedro Madueño; i de la catalana Joana Biarnés, pionera del fotoperiodisme, de la qual es pot veure una exposició al Casino de Manresa fins al 26 de març. També s'hi podrà veure obra de Juan Pastor Villalba i Javier Corso, entre d'altres.

El festival també inclourà espais dedicats a fotògrafs igualadins i es donarà a conèixer l'obra de cinc fotògrafs locals: Josep Maria Lladó Bausili, Cesc Elias, Laia Valls, David Ribera i Marc Vila. A més, el certamen també acollirà les fotografies del Premi Ciutat d'Igualada Procopi Llucià i les mostres fotogràfiques de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. Una de les exposicions més singulars es podrà veure a l'exterior del Museu de la Pell, on es col·locaran fotografies de gran format a les finestres amb «personatges fantasmagòrics»,va explicar Muntané.

El FineArt suma fotògrafs provinents de Catalunya, de l'Estat, de Mèxic, Brasil, Rússia i Bulgària. Pel que fa als professionals d'àmbit internacional, destaca la presència de Mauricio Ramos, fotògraf mexicà que treballa pel National Geographic, i la brasilera Natàlia Mansano. Com en les edicions passades, el FineArt tindrà activitats paral·leles, com visites guiades, tallers com «El rostro de las guerras», impartit per Gervasio Sánchez, i la projecció dels documentals Joana Biarnès, una entre tots i Essence du Bénin, sobre el tràfic il·legal de benzina des de Nigèria cap a Benín.

El FineArt Igualada, nascut el 2012 i promogut per l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada i l'Ajuntament d'Igualada, s'ha consolidat com un referent en els circuits fotogràfics en l'àmbit estatal. El festival va rebre en la darrera edició 36.450 visitants, el 35 % més que el 2015. En aquest sentit, Muntané explicava que el certamen és cada cop més conegut a fora i ho exemplificava amb el fet que «cada cop costa menys trobar fotògrafs que vulguin venir a exposar al festival. Fins i tot hi ha llista d'espera».

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha destacat que el FineArt s'està musculat i convertint en un referent, al mateix temps que s'està obrint i això provoca "que vingui molta gent de fora a Igualada". De la seva banda, el regidor de Cultura, Pere Camps, ha destacat que Igualada és una ciutat amb molta tradició fotogràfica -l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada va néixer el 1928- i ha destacat que el FineArt cada cop és més internacional.