Quatre evocacions literàries de la infantesa competeixen pel bust de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, que aquest vespre (20 h) rebrà el guanyador del premi de narrativa que porta el seu nom. Els catalans Pep Albanell i Isidre Grau, el valencià Martí Domínguez i el mallorquí Gabriel Janer Manila són el quartet d'aspirants en un certamen que resoldrà la incògnita principal en l'acte que tindrà lloc a l'auditori de l'Espai Plana de l'Om de Manresa.

Els quatre candidats del guardó que organitza Òmnium Cultural són autors d'una llarga i sòlida trajectòria, que en el darrer any han publicat llibres que beuen en la mirada dels infants sobre el seu entorn. Un pòquer de propostes en clau memorialística, excepte en el cas de l'obra de Domínguez, que segueix més fidelment els patrons del gènere novel·lístic.

La ciutat de la Seu d'Urgell en els primers anys del franquisme és el decorat de Les fantasies del nàufrag (Bromera), el títol que Pep Albanell (Vic, 1945) va posar al relat del nen durant uns temps de grisor ambiental. No en va, l'autor reconeix que Robinson Crusoe és una obra clau en la seva formació com a lector.

En la mateixa línia s'expressa Isidre Grau (Sabadell, 1945) a Primer paisatge (Gregal), un itinerari per la infantesa de l'autor en la Cerdanyola del Vallès dels anys 40 i 50 del segle passat. Un escenari que Grau fa reviure a partir de la memòria i la literatura, i crea petites històries sobre les persones i els espais que va conèixer.

La vida quotidiana a la seva localitat d'Algaida i el pes intangible de la guerra són els eixos de Ha nevat sobre Yesterday (Proa), de Gabriel Janer Manila (1940). L'escriptor retorna a la infantesa i la joventut i crea un poderós imaginari en què conviuen les pors de la repressió amb la tímida obertura que es va poder experimentar els anys 60.

Martí Domínguez (1966) va néixer a Madrid i, als cinc anys, la seva família es va traslladar a València. L'autor tracta la violència i la impunitat del franquisme a la novel·la La sega (Proa), que l'espectador rep a partir de la mirada d'un nen. Tot i que no és una de les geografies habituals en el relat de la lluita dels maquis, Domínguez situa l'acció a la comarca castellonenca del Maestrat.

Amat-Piniella i Planes

A més de la lectura del veredicte, durant l'acte d'aquest vespre, que és obert a tothom, es recrearà teatralment una trobada entre Joaquim Amat-Piniella i el periodista manresà Josep Maria Planes, que el 1936 va ser assassinat per un escamot de la FAI. Dani Ledesma interpretarà el reporter i Ivan Padilla farà el paper de l'autor de K.L. Reich, en una escenificació basada en un text de l'escriptor manresà Llorenç Capdevila elaborat per a aquesta ocasió.