«Per què un llibre sobre mi?». Guillem Cabrera, el jove ballarí de 13 anys de Sant Salvador de Guardiola, que el setembre del 2015 va entrar a la Royal Ballet School de Londres, es va fer aquesta pregunta amb tot el bon criteri del món. Sobretot, com ahir explicava a aquest diari, perquè «a l'escola som 130 estudiants. Per què havia de tenir jo un llibre?». Què té la seva història que la faci especial?

El Guillem és feliç ballant. Ho fa quan camina, quan parla, quan somriu, quan està trist. I la seva no és només una història d'èxit, ni un conte amb final feliç, sinó un relat en primera persona sobre les il·lusions, les pors, la perseverança, els dubtes... La resposta a la pregunta del Guillem i a les inicials reticències familiars és que Quan els peus són les teves ales (Columna) és un llibre sobre com perseguir els somnis: «la història d'una família que no s'ha resignat», diu el seu pare, Germà Cabrera. Encara que costi milers d'euros, nits sense dormir i llàgrimes. No és un llibre de dansa sinó un relat sobre la cursa de fons que la família Cabrera-Espinach ha hagut de córrer (i encara ho fa) perquè el seu fill gran pugui estudiar en una de les millors escoles de dansa del món. Movent tots els fils per buscar un finançament que no tenien, negociant amb l'escola, i acceptant, ells i el Guillem, que, amb només 11 anys, la seva vida i la de la família canviaria. Com la d'Iniesta a la Masia, tal com li va dir el seu pare, incondicional del fubtol i incondicional del Barça.

La condició per al vistiplau del llibre, que es va plantejar el Nadal de fa un any i mig, explica Germà Cabrera, va ser que el Guillem passés de curs i, sobretot, «que ell decidís voler fer el llibre». El Guillem va passar a segon i va decidir explicar-ho: «potser algú altre, com jo i la meva família, veu que també ho pot fer». Riu encara amb aquell punt de timidesa però també d'alegria. Perquè ja ha passat més d'un any de la proposta, el llibre ja és carrer, està fent segon i ja ha superat les proves per encarar el tercer curs, el proper setembre. Però sobretot, el Guillem està feliç perquè des de divendres torna a ser a casa i espera amb delit les vancances de Setmana Santa per marxar amb els pares, el Germà i la Sílvia, i el seu germà, el Gerard, a la Val d'Aran: «és on anàvem de petits amb la iaia, que ja no hi és. Hi tinc molts records».

Amb edició del periodista manresà Marc Cornet, el llibre, que aquest dimecres es presenta a Manresa, ressegueix fil per randa la història de Guillem Cabrera des del moment en què Lourdes de Rojas, professora convidada a l'Escola de Ballet Olga Roig -on el joveníssim ballarí es va formar durant vuit anys-, aconsella als pares que el seu fill faci les proves d'accés a la Royal Ballet School, i fins a l'acabament del primer curs al prestigiós centre. Sense oblidar el seu paper al Covent Garden com a William Frankenstein. Una muntanya russa d'emocions que no obvia els mals moments -les incerteses, les crisis familiars- i que es desgranen en un llibre de vivències cronològiques que Germà Cabrera va rescatar de missatges a les xarxes, converses de whatsapp i d'un diari iniciat amb el viatge a Londres que van regalar al Guillem, el Nadal del 2014, per anar a fer les primeres proves.

Amb dues veus protagonistes en primera persona, la del Guillem i la del seu pare, Quan els peus són les teves ales està concebut com una obra en tres actes on desfilen noms com el coreògraf i ballarí Cesc Gelabert, Celtas Cortos (amb una història amb un significat especial per a la família) i moltes persones anònimes que han acabat formant part de la seva vida: des dels seus desconeguts tutors a Londres fins al noiet de cinc anys que a Sant Llorenç Savall li va donar 5 cèntims per ajudar-lo a finançar el seu somni: ballar amb els millors.