L'Humus Mediterrani va néixer com a complement de la Fira Mediterrània per proposar als espectadors grups emergents o amb recorregut de l'escena folk catalana, i bandes (també amateurs i estudiants) centrades en la preservació de la música i la cançó tradicional. La filosofia continua intacta, i l'entitat D'Arrel, promotors d'aquest off de la fira manresana, celebrarà el cap de setmana del 6 i el 7 d'octubre la cinquena edició d'un cicle que tindrà set concerts i que, per primer cop, «sortirà a ballar a la plaça Europa». Ho farà amb els tres grups inclosos en la programació de concert-ball de divendres a la nit: Terra de Sons, Cocanha i Duetu.

El canvi, «proposat a suggeriment de la fira», explicava ahir Ignasi Perramon, membre de l'equip de programació D'Arrel, busca «que els balladors puguin tenir més zona de ball» que la que ofereix l'Espai Òmnium (c. So-brerroca, 38), on se celebraran els concerts de dissabte: Ferran Savall i Meritxell Nedderman; A l'Aire; Daina i Micu. Tots els concerts de l'Humus són gratuïts.

L' off es va presentar ahir amb Perramon i David Ibáñez, director artístic de la Mediterrània, acompanyats de Duetu, format per la violinista viguetana Coloma Bertran i l'acordionista barceloní Marc del Pino. El duet estrenarà el seu treball a l'Humus en un concert-ball que inclourà temes com la masurca El gat de tres potes, que ahir van interpretar. L'altra novetat del cicle, explicava Perramon, és la inclosió en la graella, també per primera vegada, d'un grup d'Occitània. Es tracta de Cocanha, un trio de cant polifònic femení que participa en uns dels laboratoris creatius de la programació oficial, en una «de les propostes més trencadores de la fira», segons Ibáñez, al costat del ballarí i coreògraf Roberto Olivan i el compositor belga de música electrònica Laurent Laforge.

Per a Ibáñez, l'Humus Mediter-rani «enriqueix» la programació oficial i és «estratègicament important» perquè dóna cabuda a una selecció important «i rigorosa de músics d'arrel del país».