El Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç, de Calders, acull des d'aquest diumenge fins al 13 de maig l'exposició «Itinerància», un treball del grup del taller de gravat de l'Escola d'Art de Manresa que es va estrenar a final de l'any passat al Museu de les Trementinaires de Tuixén. L'acte inaugural tindrà lloc demà a les 12 h a les instal·lacions de l'equipament que dirigeix l'artista Roser Oduber.

«Itinerància» va néixer com una reflexió artística al voltant d'un seguit de qüestions vitals que planteja l'ofici de les trementinaires, unes dones que recorrien el país venent els productes curatius i terapèutics elaborats a partir de les herbes i altres elements naturals. Tuixén, a l'Alt Urgell, conserva la memòria de les trementinaires en un museu, que explica tant el pòsit de la seva saviesa com l'aportació a les economies domèstiques del treball que feien.

El contacte amb aquesta realitat va inspirar els estudiants de l'Escola d'Art de Manresa, que van construir una reflexió al voltant de qüestions com l'arrelament en un entorn molt determinat, la relació amb el bosc, la transmissió del coneixement, la dialèctica entre el viatge i l'acollida i la fortalesa de la condició femenina. La interiorització d'aquestes qüestions i l'intercanvi va fer emergir en cadascuna de les artistes una proposa creativa que es va mostrar entre desembre i gener a Tuixent.

Eva Cardona, Olga Pich, Marta García, M. Teresa Soler, Anna Fernández, Núria Len, Xavier Valls, Yolanda Esteve, Teresa Rotchés, Mercè Serra, Pavle Djukic i Alèxia Lleonart són els autors dels treballs que a partir d'avui i durant un mes i mig s'exhibeixen al Cacis. Una exposició que dóna sentit al títol de la proposta i que reflecteix aquest component nòmada de la vida de les trementaires, un ofici ja desaparescut però el llegat del qual continua generant interès. L'última trementinaire va ser Sofia Montané, d'Ossera (Alt Urgell), que el 1982 va fer l'últim viatge, als 74 anys, i va morir el 1996.