El Festival de Jazz a Manresa torna a partir d'avui i ho fa concentrant en quatre dies el certamen -que s'allargarà fins dissabte- i amb un planter de músics bagencs en el programa. El festival, que l'any passat va organitzar una quinzena d'actuacions i que es va celebrar del 4 de març al 7 de maig, ha canviat el format i ha reduït dies de jazz per «manca de pressupost i de temps», subratlla Damià Giménez, promotor del cicle amb Xavier Bargués -que el va iniciar al desaparegut Baobab. Giménez és el propietari del restaurant Vermell de Manresa, on se celebra el festival des de la segona edició.

També, i com a novetat en els darrers tres anys, el festival surt del Vermell i obre el cicle, avui, al claustre de les Caputxines, un espai «fantàstic», explica Giménez, que tindrà com a protagonistes el duet format per Roger Santacana i Jofre Fité, amb 2 pianos. Els tres concerts restants es faran al Vermell. La intenció, segons Giménez, és, en properes edicions, «repartir els concerts per diferents escenaris de la ciutat», però el que probablement es mantindrà és la concentració del festival en una setmana: «Si el cicle s'allarga massa en el temps hem detectat que es dilueix l'interès del públic; no en els primers concerts o si hi ha un gran nom de referència, però sí després».

El programa de la quarta edició donarà el protagonisme a reconeguts músics de la comarca: «Tenim moltíssims i bons músics de jazz. El problema és que puguin tocar a casa». Alguns d'ells ho faran a partir d'avui i fins dissabte. Fité i Santacana cediran l'escenari a Odd Trio, amb David Martell, Pere Barrera i Xevi Camp. Divendres, arribarà el torn de Fèlix Rossy Trio amb Johannes North & Xavier Bargués, i el festival es clourà dissabte: Lluís Ribalta amb Martí Ventura & Miquel Àngel Cordero tindran carta blanca.

Exceptuant el concert d'avui, gratuït, a les Caputxines i a les 7 de la tarda, la resta de concerts començaran a les 8 del vespre. El preu de les entrades anticipades (a l'Englantina i a www.ticketea.com) és de 9 euros; 12, a taquilla.