Asafal, l'Associació Ibèrica de Fabricants de Sal, que aplega catorze empreses espanyoles productores de sal més quatre de portugueses, va decidir ahir, en una reunió extraordinària convocada a Madrid, demanar "assessorament legal especialitzat" per esbrinar si l'empresa minera Iberpotash està "vulnerant el principi de lleial competència". L'associació basa la seva preocupació en la publicitació d'un informe elaborat per l'estudi de l'ecòleg Ramon Folch, segons el qual la companyia que explota les mines de Súria no estaria fent les inversions mediambientals que correspondrien.

Si l'assessoria legal reclamada ho acaba considerant denunciable, Asafal podria traslladar aquest fet a la Comissió Nacional de la Competència.

L'informe de l'estudi Ramon Folch sobre l'impacte de l'activitat d'Iberpotash, que segons fonts del sector hauria estat encarregat per alguna o algunes empreses competidores de la societat que explota les mines del Bages, considera que "els runams salins del Bages continuaran creixent" (segons explicava ahir a aquest diari Frederic Ximeno, un dels autors de l'informe Folch), malgrat els plans que té l'empresa per augmentar la comercialització de sal gràcies al seu ambiciós projecte Phoenix. Segons explicava Ximeno (exdirector general de Política Ambiental en el govern tripartit), l'informe destaca que ha estat l'administració catalana qui ha finançat la major part dels treballs per corregir la salinització provocada per l'activitat minera. L'informe xifra en 71 milions d'euros la fiança que hauria de dipositar Iberpotash per cobrir el costos potencials de restauració dels runams salins del Cogulló i el Fusteret.

Arran d'aquest informe, Afasal va fer pública ahir la seva "preocupació pels possibles danys d'imatge que poguessin estar afectant el sector" i va "condemnar les pràctiques que poguessin no ser respectuoses amb el mediambient i fossin susceptibles de vulnerar la normativa vigent", segons va fer públic en un comunicat. Per això, l'associació va decidir "estudiar prendre mesures contra els possibles incompliments del seu associat Iberpotash", que ahir també estava representada a la reunió.

Afasal, explicava ahir l'associació, "ha decidit reservar-se el dret a excercir, si fossin legítimes i necessàries, totes les accions pertinents en defensa dels seus interessos col·lectius i, en particular, els que poguessin suposar possibles vulneracions del principi de lleial competència". L'associació, "per àmplia majoria i sense vots en contra (Iberpotash es va abstenir) va decidir atorgar un mandat a la seva junta directiva per assessorar-se legalment i, si fos el cas, posar "la conducta" d'Iberpotah en mans de la Comissió Nacional de la Competència.

Fonts de la companyia Iberpotash van assegurar ahir que l'empresa està "oberta a explicar qualsevol aspecte que tingui a veure amb el projecte Phoenix, tal com s'ha fet fins ara". Sobre la decisió d'Afasal, les mateixes fonts van preferir no fer cap valoració pública, i es va limitar a recordar que "tant l'activitat d'Iberpotash com el projecte Phoenix estan dins el marc legal".

Fonts de l'empresa van destacar, com a voluntat de transparència, el fet de no haver votat en contra de la decisió conjunta de l'associació de fabricants da sal.