L'empresa China Great Wall Industry Corporation (CGWIC) finançarà la meitat del projecte català que treballa per posar un robot a la Lluna l'any 2015, el Barcelona Moon Team, que suposa una inversió de 50 milions d'euros, segons que ha informat Xavier Claramunt, líder de l'equip.

Claramunt ha assenyalat que CGWIC, una empresa pública xinesa, finançarà amb 25 milions d'euros els subsistemes de propulsió i el llançament del coet que col·locarà a l'òrbita cap a la lluna la nau espacial que portarà el robot, amb el qual Espanya competeix pel Google Lunar X Prize.

Aquesta competició internacional, en la qual participen una vintena d'equips de 19 països, té un primer premi dotat amb 15 milions d'euros, i repta els participants a crear un robot que es desplaci sobre la Lluna i enviï imatges en directe abans de desembre del 2015.

També ha de recórrer 500 metres per la Lluna en línia recta, ser capaç d'enviar dades, imatges i vídeos en alta resolució, sobreviure a una nit lunar, que són 14 dies i mig, localitzar restes de missions anteriors, com l'Apolo o la Víking, i detectar aigua.

Segons Claramunt, després de l'acord amb l'empresa la Xina, que s'encarregarà del llançament del coet, els patrocinadors espanyols podran fer-se càrrec de la part més important de la missió, que és aterrar a la Lluna i realitzar les proves assignades.

A més, ha recordat que l'elecció d'un coet xinès per al llançament té conseqüències molt importants per al projecte i per a les futures capacitats de la indústria, perquè hi ha una prohibició per part dels EUA que impedeix llançar des de la Xina tecnologia americana considerada sensible per a la seva seguretat.

Després d'aquest acord, l'equip espanyol s'ha dissenyat per no tenir cap component americà que pugui interferir amb la regulació ITAR (Reglament Internacional de Tràfic d'Armes), que impedeix a moltes companyies americanes comercialitzar els seus productes.