La cantant ha visitat el seu país natal, Colòmbia, per assistir a la 6a Cimera de les Amèriques, en la qual la seva pròpia fundació Peus Descalços s'ha aliat amb d'altres en un projecte comú a favor dels nens desafavorits.

Shakira ha volgut estar present per manifestar-hi la seva preocupació per l'escassa qualitat en l'educació del seu país, especialment en els menors de sis anys. "Són els anys més importants en la vida d'un ésser humà, els més determinants per al seu futur", comentava la cantant. "El nen comença a desenvolupar el seu cervell, la seva capacitat cognitiva, motriu, de relacionar-se amb els altres, així que estem convençuts que cal invertir en ells, com més aviat millor", va dir Shakira.

La cantant està involucrada de ple en la causa i a més ha exposat les seves idees en un congrés previ a la Cimera de presidents, on també s'havia de reunir amb Barack Obama i José Manuel Santos, a qui manifestarà la necessitat de millorar l'educació en el país. L'aliança de fundacions, denominada "Primer el primer", emprendrà un projecte en comú que consistirà a construir tretze col·legis en tot el país, i que donarà possibilitat a 6.200 nens de poder estudiar. Iniciativa de la qual la nòvia de Gerard Piqué està molt orgullosa i entusiasmada.

Shakira va donar dissabte la nota de color a la cimera amb la interpretació de l'himne nacional de Colòmbia.