Científics britànics han desenvolupat una prova de sang que pot predir amb bastant precisió l'inici de l'Alzheimer, que obre el camí per elaborar fàrmacs que ajudin a tractar-lo amb anticipació.

La prova -que pot predir amb el 87% d'exactitud si una persona desenvoluparà la malaltia en el termini d'un any- ha estat a càrrec d'experts de la universitat anglesa d'Oxford i el Kings College London, que han realitzat nombroses anàlisis d'investigació en els últims deu anys. Els científics, que van donar a conèixer ahir el seu estudi i el publiquen en la revista Alzheimer & Dementia, han identificat 10 proteïnes a la sang que mostren que el mal és imminent després de realitzar les proves a més de mil persones.

Aquest important avanç permetrà ara iniciar les proves clíniques, per bé que encara passaran uns anys fins que l'examen de sang pugui estar disponible per a la població, segons van indicar.

Els investigadors van observar les diferències en proves de sang de tres grups: 452 persones sanes, 220 amb deterioració cognitiva i 476 amb Alzheimer, la qual cosa els va permetre concloure amb el 87 % de certesa que els pacients amb una lleugera deterioració cognitiva podien desenvolupar la malaltia en el termini d'un any.

El ministre britànic de Sanitat, Jeremy Hunt, va qualificar aquest estudi d'un "gran pas endavant", mentre que moltes organitzacions benèfiques que ajuden pacients amb la malaltia han destacat que això pot revolucionar els tractaments. "L'Alzheimer comença a afectar el cervell molts anys abans que els pacients rebin el diagnòstic de la malaltia. Si podem tractar el mal en aquesta fase, podríem tenir una estratègia de prevenció", va subratllar Simon Lovestone, professor de Neurociència d'Oxford que ha encapçalat aquesta investigació.