Un grup de científics ha provat amb èxit en ratolins una nova tècnica quirúrgica que podria arribar a substituir les operacions de reducció d'estómac en humans, publica la revista britànica Nature.

Aquest nou procediment, desenvolupat per experts del Vanderbilt University Medical Center de Nashville (EUA), consisteix a desviar flux de bilis cap a la part final de l'intestí prim, l'ili. Estudis anteriors han demostrat que els àcids biliars potencien els "efectes metabòlics positius" que generen els bypass gàstrics.

Tenint en compte aquest coneixement, Abumrad i els seus col·legues van connectar la vesícula biliar de ratolins obesos a diferents parts de l'intestí prim i van comparar després els "beneficis metabòlics" que va tenir aquesta intervenció amb els d'un bypass durant un període de fins a vuit setmanes.

Els experts van descobrir que la simple injecció de flux d'àcid biliar en l'ili és suficient per obtenir efectes similars als que generen "procediments quirúrgics tradicionals més complicats".

Pel que sembla, aquests efectes són conseqüència d'una reducció en l'absorció de greix en l'intestí prim i també a canvis en la flora intestinal.

Encara que aquest nou procediment és "menys invasiu" i més senzill des del punt de vista tècnic, els autors adverteixen que la seva seguretat i eficàcia a llarg termini no han estat encara determinades.

A més, sostenen, aquesta tècnica podria ser inviable per a pacients obesos als quals s'han extirpat les vesícules biliars per combatre els càlculs biliars.

També és encara aviat per conèixer amb exactitud fins a quin punt aquesta nova intervenció quirúrgica és reversible.