La guardonada i aplaudida Helen Mirren arriba aquest diumenge a 70 anys com una de les actrius més incombustibles del seu temps i beneïda pel gran públic per la seva Elisabet II a La Reina. La britànica ha quedat marcada per aquest personatge, tot i que acumula un carrera impecable i versàtil, que es resumeix en deu claus.

Mironoff. En realitat es diu Ilynea Lydia Mironoff, i és filla d'una anglesa i un aristòcrata rus que després de la revolució bolxevic es va instal·lar a la capital del Regne Unit. En ser nomenada Dama de l'Imperi Britànic el 2003 va dir: "sóc filla d'un immigrant i una part de mi sent com si hagi estat acceptada".

Oscar. La seva interpretació d'Elisabet II d'Anglaterra li va donar l'Oscar el 2007, i amb The Audience, també sobre la reina, va assolir el Tony el 2015, un duet de premis per interpretar el mateix personatge en diferents mitjans, cosa que només han aconseguit nou intèrprets en la història. Segons la seva opinió, tots dos guardons pertanyen a la sobirana: "[l'espectador] s'ha enamorat d'ella i no de mi. Jo només he intentat fer-la com més semblant millor a la realitat", va dir quan va recollir el Globus d'Or.

Teatre. El seu debut va ser en el teatre amb Marc Antoni i Cleopatra (1965), amb la qual va aconseguir el favor del públic i de la crítica. Després vindrien films com ExcaliburLa costa dels mosquits i en les últimes dècada Gosford Park i Les Noies del calendari, una trajectòria que l'actriu no descarta frenar en un futur proper: "morir treballant no és una cosa tan meravellosa".

Calígula. El seu currículum a la gran pantalla inclou un film com Calígula, una estrafolària trama ambientada en l'imperi romà amb guió d'alt contingut eròtic, signat per Gore Vidal, que va tenir la producció de Penthouse. "Va ser una irresistible barreja entre art i genitals", va sintetitzar l'actriu en declaracions al New York Times.

Triple corona. Atresora un ric i variat nombre de guardons: tres Globus d'Or, quatre Bafta, un Tony i dos premis com a millor actriu del Festival de Cannes. A més, és una de les poques intèrprets que han aconseguit marcar la triple corona: Oscar, Tony i Emmy.

Televisió. La prolífica carrera de Mirren també inclou un apartat a la petita pantalla. La més famosa va ser la sèrie Prime Suspect (BBC), en la qual va donar vida a la detectiu Jane Tennison durant set temporades (entre el 1991 i el 2006), un pioner personatge protagonista femení que després serviria d'inspiració a produccions americanes.

Los Angeles. Encara que se la consideri patrimoni de la Commonwealth, viu a Los Angeles (EUA) des de fa tres dècades. Està casada des del 1997 amb el cineasta nord-americà Taylor Hackford, a qui va conèixer en el rodatge de Nits de sol (1985), després de deixar Liam Neeson, que va conèixer a Excalibur (1981).

Elisabetista. Es declara fan d'Elisabet II, tot i que posa peròs a la monarquia: "tinc molts dubtes sobre la monarquia com a institució, però crec que tant jo com Stephen Frears (director) i Peter Morgan (guionista), podríem definir-nos com pro-reina", va dir al New York Times.

Cocaïna. No s'amaga darrere d'una imatge de perfecció: ha reconegut que ha consumit cocaïna esporàdicament, però que ho va deixar en assabentar-se que un nazi alemany es lucrava amb la seva venda, i ha reconegut obertament que va ser violada diversos cops durant la seva joventut.

Arrugues. En un sector marcat per la fòbia a l'arruga, Mirren destaca per la seva naturalitat. Fa uns mesos va ser fitxada per una coneguda marca de cosmètica i no ha tingut cap inconvenient a aparèixer seminua a la publicació New York Magazine o embolicada amb la bandera britànica a Esquire.