efe

No queda gaire estiu, però per als més endarrerits a fer les vacances cal recordar-los que no tot val a les platges. I si has pensat que una cosa tan senzilla com escoltar música o jugar a les pales pot fer-se tan alegrement a tota la costa, estàs equivocat. En algunes, fins es multa.

L'entrada a les platges espanyoles segueix sent una activitat gratuïta com respirar, però fer-hi determinades accions poden resultar cares, segons la llista de recomanacions que ha llançat Legálitas per a aquest estiu.

Si amb la calor penses que passar la nit a la platja pot ser gratificant, oblida't d'això, si més no a València, ja que pernoctar en la seva costa suposa una multa d'entre 751 i 1.500 euros.

Per contra, si prefereixes sortir de festa en lloc de descansar, serà millor que l'organitzis en una piscina, ja que en la major part d'Espanya estan prohibides a la platja, excepte les organitzades per l'Ajuntament de la localitat.

A València pots escoltar la teva música, ja sigui clàssica o reggaeton, però sense molestar el del costat; però si no pots viure sense el ritme de les teves cançons preferides no viatgis a Motril, Granada, ja que l'ús d'aparells o instruments musicals està pràcticament prohibit.

Deixar les teves mascotes a casa costa, però no et quedarà més remei ja que, en temporada d'estiu, tenen l'accés restringit a la majoria de les platges de llocs com Chipiona o Sant Sebastià, excepte els gossos pigall o guia.

No obstant això, en altres municipis, com Santoña (Cantàbria), tan sols és limitat l'horari en què els nostres "millors amics" poden accedir: des de les nou del vespre fins a les vuit del matí.

Els nens -i els no tant nens- si volen jugar a pilota o a les pales han de fer-ho en zones habilitades per a això en les costa de Cadis, mentre que a Màlaga tenen menys sort, ja que no es poden fer aquestes activitats ni a la sorra ni a l'aigua, excepte en aquelles platges que les seves dimensions ho permetin i sempre que es faci a una distància de sis o més metres de la resta d'usuaris.

No oblidis posar el banyador a la maleta i reservar el nudisme per a aquelles platges indicades per a això, ja que aquesta activitat és considerada com una infracció en determinades costes, com en la gaditana, on està penat amb entre 100 i 750 euros.

A més, no podràs comprar a la majoria de les platges, com a conseqüència de la prohibició de la venda ambulant. Així que carrega la teva motxilla o bossa abans de baixar a passar un dia sencer a la sorra.

Tanmateix, hi ha platges com les de Chipiona en què es podrà autoritzar un lloc de venda ambulant per cada 200 metres lineals, sempre que el propietari de la llicència no exerceixi l'activitat comercial de forma estàtica.

Dutxar-se sense ensabonar

I quan decideixis abandonar la platja, podràs treure't la sorra a les dutxes, però segons com, per ensabonar o rentar-te els cabells hauràs d'arribar a casa.

A Sant Sebastià, Benidorm i Màlaga és prohibit "rentar estris de cuina, rentar-se o dutxar-se utilitzant sabó, gel, xampú o qualsevol altre producte", segons Legalitas.

El mateix passa a València, Màlaga o Benidorm, on també es considera infracció lleu rentar-se al mar o la platja utilitzant sabó o qualsevol altre producte de neteja corporal.