Investigadors del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat aprofitaran els controls rutinaris dels Mossos d'Esquadra per buscar mosquits tigre que viatgin amagats com a polissons als cotxes. Si el conductor ho permet, fan una inspecció a l'interior del vehicle i els pregunten si han estat víctimes de picades en el trajecte.

Per caçar els possibles exemplars de mosquit tigre, els especialistes van equipats amb aspiradors entomològics i revisen acuradament les zones baixes de l'habitacle, on se solen amagar.

Els mostrejos estan coordinats per Roger Eritja, biòleg del servei, i formen part d'un projecte del Pla Nacional d'Investigació que lidera l'equip d'AtrapaelTigre.com, subvencionat pel ministeri d'Economia i Competitivitat.

"Se sap per evidències indirectes als EUA, Suïssa i Itàlia que el trànsit rodat té un paper important en la dispersió del mosquit tigre. Això és evident quan es contemplen mapes històrics, perquè les noves zones afectades se situen al llarg de la via rodada", ha explicat Eritja.

"Saber si hi ha molt mosquit tigre viatjant en cotxe en aquest moment ens pot ajudar a millorar el seguiment i control de l'espècie, i millorar els models predictius que ens informen de la seva dispersió en el futur", ha afegit Frederic Bartumeus, investigador ICREA coordinador del projecte Atrapaeltigre.com.

Segons les estimacions efectuades fins ara a partir de la col·laboració dels ciutadans, aquest estiu es podrien haver mobilitzat uns 815.000 mosquits.

Des de fa un any, el projecte AtrapaelTigre.com ja està preguntant als usuaris de la seva aplicació si han detectat mosquits tigre dins dels seus cotxes.

Tot sol es mou molt poc

De forma natural, aquesta espècie de mosquit es desplaça volant uns escassos 500 metres de distància, pel que la seva incursió als vehicles és un factor bàsic que explica el seu desplaçament.