Tom Hooper, Charlie Kaufman, Alexander Sokurov o Laurie Anderson són alguns dels noms de la competició oficial de la 72 edició de la Mostra de Venècia, que s'obre dimecres i que lliurarà el Lleó d'Or d'honor al francès Bertrand Tavernier.

Una edició amb molts noms consagrats per als cinèfils, però no excessivament populars, i en la qual nous talents i artistes molt personals competiran per un preuat Lleó d'Or que concedirà un jurat presidit pel mexicà Alfonso Cuarón.

Hooper arriba amb un dels films més esperats, The Danish Girl, protagonitzada per un dels actors de moda, Eddie Redmayne, i per la sueca Alicia Vikander, mentre que Charlie Kaufman, un cineasta de culte, presentarà Anomalisa, una pel·lícula codirigida amb Duke Johnson.

El rus Sokurov, que l'any 2011 va guanyar el Lleó d'Or de Venècia amb la complexa Faust, arriba ara amb Francofonia, que està centrada en la protecció de les obres del Louvre durant la Segona Guerra Mundial, encara que un dels personatges principals de la pel·lícula és Napoleó Bonaparte.

I també aquest conflicte bèl·lic serveix al canadenc Atom Egoyan per construir a Remember la persecució d'un assassí nazi setanta anys després de la guerra, amb Christopher Plummer i Martin Landau al capdavant del repartiment.

Una guerra diferent, africana, i la història d'un nen soldat, és el que explica Beasts of no Nation, el primer treball de Cary Fukunaga després de dirigir la primera i reeixida temporada de la sèrie True Detective.

Centrada en la història contemporània es veurà Rabin, the Last Day, de l'israelià Amos Gitai, sobre l'assassinat de l'exprimer ministre d'Israel Isaac Rabin, que va tenir lloc el 1995, i els miners són el tema del documental Beixi Moshuo del xinès Zhao Liang.

Res a veure amb Heart of a Dog, un projecte molt personal de la cantant i artista Laurie Anderson, una de les dues dones que competeixen pel Lleó d'Or amb un treball que mescla metratge en vuit mil·límetres de moments de la seva infància amb escenes de la seva gossa o de la seva mare.

L'altra cineasta en la competició és l'australiana Sue Brooks amb Looking for Grace, sobre la recerca d'una adolescent fugitiva.

Una competició amb una forta presència italiana, com és habitual a Venècia. Marco Bellocchio, amb Sangue del mio sangue; Giuseppe M. Gaudino, amb Per amor vostro; Pierro Messina, amb L'attesa, i Luca Guadagnino, amb A Bigger Splash, són els seus representants.

La representació llatinoamericana és a càrrec de l'argentí Pablo Trapero, amb El clan, i del veneçolà Lorenzo Bigues amb la seva opera prima Des d'allà.

Els francesos Xavier Giannoli i Christian Vincent, el polonès Jerzy Skolimowski, el sud-africà Oliver Hermanus, el turc Emin Alper i el nord-americà Drake Doremus completen els 21 directors en una competició en la qual es veuran les cares d'actors com Kristen Stewart, Juliette Binoche, Valeria Golino, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Guillermo Francella o Fabrice Luchini.

"Everest", fora de concurs

Però fora de competició estan alguns dels títols més esperats de l'edició, com Everest, el film que obrirà el festival, dirigit per l'islandès Baltasar Kormákur, i ple d'estrelles: Jason Clarke, Josh Brolin, Robin Wright, Sam Worthington, Keira Knightley o Jake Gyllenhaal.