Els treballs de restauració del mausoleu indi Taj Mahal, un dels monuments més visitats del món, per eliminar el to groc provocat per la pol·lució i que recuperi la brillantor de la seva marbre blanc trigaran nou anys. El diari The Times of India va recórrer a la llei de Transparència per obtenir informació del govern que revela que el Servei Arqueològic de l'Índia (ASI) necessitarà gairebé una dècada per tornar al monument de la ciutat d'Agra la seva antiga esplendor.

L'ASI va començar una nova restauració del Taj Mahal l'any passat amb una màscara d'argila sorrenca, basada en un cosmètic tradicional que elimina taques i que s'aplica al marbre i es deixa assecar durant una nit. A més, el tractament d'argila haurà de repetir-se cada 6 o 7 anys perquè la contaminació no afecti el monument. Aquest tractament es va aplicar en les restauracions anteriors, sense que el complex hagués de tancar al públic.

Les autoritats d'Agra van prohibir al començament d'aquest any la crema de fems de vaca emprats com a combustible tradicional, per reduir la contaminació que grogueja el Taj Mahal.

La crema d'aquest combustible se sanciona amb una multa i les autoritats de la ciutat estan promovent el consum de gas, tant en l'ús domèstic com per a vehicles.

Revestit de marbre blanc i pedres precioses que canvien de color amb el pas de les hores, el mausoleu va ser aixecat per 20.000 treballadors durant 22 anys (1631-1653) com a homenatge de l'emperador mogol Shah Jahan a la seva difunta esposa favorita Mumtaz Mahal.