Una companyia nipona ha creat unes sabates amb GPS especialment ideades per ajudar a localitzar persones grans amb demència, que són propenses a perdre's i a acabar deambulant sense saber com tornar a casa.

Les sabates batejades com a GPS Dokodemo Shoes porten un localitzador instal·lat a l'interior de la sola de la sabata esquerra i permeten conèixer la posició de l'usuari a través de dispositius com telèfons intel·ligents i ordinadors després de compartir el número d'identificació del terminal i una contrasenya.

"Tenim experiència en la recerca de malalts amb demència perduts, i sabem que aquest tipus de persones no utilitza telèfons mòbils, penjolls ni rellotges, però sabates... Per això vam decidir crear uns amb sistema de localització GPS", ha explicat avui a Efe un portaveu de Wish Hills, creadors del calçat.

El localitzador s'associa a un dispositiu que envia notificacions quan l'ancià s'allunya més de 50, 100 o 500 metres de casa, dependent del valor que estableixi cada un, segons va explicar aquesta font. A més, mostra la posició de l'usuari en un mapa perquè sigui més fàcil anar a buscar-la, entre altres funcions.

La companyia, que aspira a "salvar vides" amb aquestes sabates, assegura que el producte està tenint bon resultat i s'està venent molt bé, "principalment entre dones d'uns 50 anys que tenen algun progenitor amb demència".

Les sabates costen 35.000 (uns 266 euros/285 dòlars) i es troben únicament disponibles al Japó, un país en què gairebé un quart de la població supera els 65 anys. La demència implica deteriorament de la memòria i la capacitat per realitzar activitats de la vida diària.