L'evolució del rostre humà està íntimament lligada a l'evolució del cervell, i aquesta relació és, a més, molt més complexa del que es pensava fins ara, tal com descriu un estudi publicat en el Journal of Human Evolution.

Aquest treball, realitzat mitjançant morfometria 3D combinada amb altres tècniques de visualització, ha permès dividir segons factors les pautes d'evolució conjunta de la cara i la base del crani.

"Una de les regions corporals que més han canviat en l'últim milió d'anys de la nostra evolució ha estat l'esquelet de la cara", explica l'investigador Antonio Rosas, del Museu Nacional de Ciències Naturals. "En el nostre estudi hem vist que els canvis esdevinguts a la cara estan associats amb l'evolució d'un cervell de grans dimensions, que en el cas humà arriba a una mitjana de 1.350 centímetres cúbics i en els neandertals va estar prop dels 1.500", afegeix.

"Els resultats revelen que la clau d'aquesta complexa relació evolutiva podria estar en l'acció combinada de diferents agents biològics", afegeix l'investigador del Markus Bastir, també del Museu Nacional de Ciències Naturals.

Els investigadors han observat que el volum de la cavitat nasal, que ocupa la part central de la cara, està relacionada amb la mida del cos, de tal manera com més grandària corporal, més és la cavitat nasal. Per això, les variacions evolutives en les dimensions corporals de cadascuna de les tres espècies humanes estudiades s'han vist reflectides en la grandària i forma de la cara.