Una mostra de 6.000 embrions de ratolí enviats a l'espai a bord de la missió científica xinesa no tripulada SJ-10 ha mutat després de 80 hores en el cosmos, segons els primers resultats rebuts pels científics a la Terra en forma de fototrafies d'alta resolució.

El descobriment és "un pas de gegant" en l'estudi del desenvolupament de vida en entorns de microgravetat, van destacar els científics xinesos, tot i que encara es trobi en les primeres fases de la matèria.

El 1996, una missió similar conduïda per la NASA nord-americana va enviar 49 embrions de ratolí a l'espai en la missió STS-80, però en aquella ocasió cap es va desenvolupar, i 10 anys després la Xina va imitar aquest experiment també sense èxit, amb el laboratori espacial SJ-8.

"Hem pogut provar finalment que el pas més crucial en la nostra reproducció, el desenvolupament inicial dels embrions, és possible a l'espai exterior", va explicar en declaracions al China Daily el zoòleg Duan Enkui, líder de l'equip que va dur a terme l'experiment.

"La raça humana encara és molt lluny de poder colonitzar l'espai, i abans d'això hem de comprovar si és possible que puguem sobreviure i reproduir-nos al cosmos de la mateixa manera que a la Terra", va explicar.

"És un petit pas per als embrions de ratolí, però un gran pas per a la reproducció humana", va declarar l'expert Aaron Hsueh, de la nord-americana Universitat de Stanford, parafrasejant Neil Armstrong durant la seva arribada a la Lluna el 1969.

El SJ-10, primera missió científica xinesa per estudiar la microgravetat i els seus efectes, va ser llançada a l'espai el 6 d'abril.