Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han descobert un biomarcador per mesurar el risc real de tenir càncer en fumadors passius.

Segons els investigadors, el fum a què estan exposats els fumadors passius conté més carcinògens que el fum que es genera en la primera combustió del cigarret.

Els investigadors de l'IMIM han demostrat, per primer cop, que mesurar als cabells una nitrosamina específica del tabac, la NNK, es correlaciona amb el risc real d'exposició a carcinògens del fum del tabac en fumadors passius. Aquesta substància és molt més bon biomarcador que qualsevol de les altres mesurades fins ara per valorar aquest risc, i s'ha trobat en concentracions més altes als cabells que qualsevol altre carcinogen específic del tabac.

L'estudi s'ha portat a terme amb la col·laboració d'investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i s'ha publicat a la revista Scientific Reports.

Segons ha explicat l'investigador del programa de Neurociències de l'IMIM,José Antonio Pascual, el fum al qual estan exposats els fumadors passius és diferent del fum que inhalen els fumadors, ja que els fumadors passius estan exposats a un fum que conté molts dels compostos químics resultants de la combustió del cigarret, a més de substàncies que han passat per diferents reaccions d'activació i s'han tornat carcinògenes. "És l'anomenat fum de segona i tercera mà", ha dit l'especialista.

"El fet de poder mesurar directament aquests carcinògens, especialment la NNK, aporta una informació molt útil per valorar el risc real d'exposició a les substàncies que poden provocar danys en l'ADN i, per tant, ser l'origen d'un càncer", segons Pascual.

"Hem demostrat per primera vegada que la NNK és present en mostres de cabells de no fumadors, fins i tot d'aquells que no perceben estar exposats al fum del tabac. La NNK hi és present en concentracions més elevades que altres nitrosamines específiques del tabac", ha afegit l'investigador.

Segons Pascual, "els cabells són una matriu biològica excel·lent" per mesurar diverses substàncies i l'exposició real mitjana i acumulada durant llargs períodes de temps.

Per les seves característiques de creixement (1 centímetre/mes aproximadament) pot acumular durant llargs períodes de temps substàncies que permeten l'estudi i la cronologia dels consums de tabac.

Aquest grup d'investigadors ha estat estudiant unes quantes substàncies que es deriven del consum de tabac -nicotina, cotinina i les nitrosamines NNK, NNN i NNAL- en mostres de cabells humans i la manera com s'han anat acumulant en aquesta matriu biològica. "Hem trobat que les concentracions d'aquestes substàncies són diferents entre els no fumadors segons el seu grau d'exposició al fum", ha detallat Antonio Pascual. L'estudi també ha detectat altres carcinògens com l'NNN, mentre que l'NNAL està absent dels cabells.

Fins ara, la cotinina, el principal producte de la biotransformació de la nicotina, ha estat el marcador d'exposició al fum més usat, i els seus nivells es correlacionen bé amb la quantitat de cigarrets reals consumits.