Crear moda i tenir cura del medi ambient són els dos somnis del jove empresari Javier Goyeneche, ideòleg d'una línia de roba i accessoris fabricats amb residus reciclats, sota la marca Ecoalf.

El 2012, aquest empresari va iniciar el seu projecte als Estats Units, on ja ha aconseguit l'èxit amb una idea que ha estat ben rebuda: fer anar de bracet moda i reciclatge.

Va començar als Estats Units perquè, segons Goyeneche, "a Espanya la gent encara no estava preocupada pel problema de l'entorn i la possibilitat de col·laborar amb el reciclatge mitjançant la moda".

Però ja hi ha onze països en els quals aquest empresari ha introduït la seva línia especial de moda, entre ells Espanya, en què els materials utilitzats per a la fabricació són tan diversos com ara xarxes de pesca, pneumàtics, plàstics o cafè.

La primera peça de residus que va cridar l'atenció de Goyeneche va ser l'ampolla de polietilè terephtalate, de la qual es pot extreure un teixit plàstic.

L'empresari va entendre que el polietilè, després d'un procés químic, es podria convertir en polièster. Així, aquest empresari de Madrid i el seu equip van investigar amb altres materials, com les xarxes de pesca, de les quals n'extreu niló.

Llavors es va acostar al tractament postindustrial, la fabricació i la transformació del marro del cafè gràcies a una aliança amb la cadena 7-Eleven. També va afrontar el tractament de pneumàtics per a la fabricació de soles de sabates.

Del mar a l'aparador

En les seves incursions als ports de mar llevantins va recuperar xarxes de niló abandonades a la intempèrie. Goyeneche entén que al mar hi ha molts materials més que poden ser reciclats per a la indústria tèxtil.

Després de comprovar-ne les possibilitats, l'empresari va decidir dur a terme un projecte que s'ha estès amb una infraestructura de fabricació extensa, ja que comença amb la col·locació de contenidors en ports i vaixells per tal que s'hi dipositin residus per ser tractats. Pel que fa a l'acceptació d'aquest tipus de productes provinents de residus, Goyeneche ha assegurat que va a l'alça.