L'ovella Dolly, el primer mamífer clonat a partir d'una cèl·lula adulta i una de les fites més celebrades en el camp de la investigació genètica, hauria complert ahir vint anys. El seu creador, el científic britànic Ian Wilmut, va afirmar en una roda de premsa a Londres per commemorar l'ocasió que el desenvolupament de tractaments amb cèl·lules mare estaria dues dècades endarrerit si no s'hagués produït aquell pas fonamental.

"És probable que algú hagués arribat a les cèl·lules mare pluripotents induïdes (IPS, en anglès) per altres camins, però aquest procés, que és la clau per a moltes altres coses, s'hauria retardat anys, potser fins a vint", va dir Wilmut.

Dolly va néixer el 5 de juliol del 1996 en un laboratori de l'Institut Roslin, a Edimburg, a partir del material genètic que es va extreure d'una cèl·lula adulta i es va introduir en un òvul. L'existència de l'ovella no es va divulgar, però, fins al 1997, quan els científics van estar segurs que estava sana i que sobreviuria.

Dolly va fer obrir un debat sobre la possibilitat d'aplicar aquest tipus de tècniques en humans, un aspecte en el qual cal ser "molt curosos", segons Wilmut. "Si hi ha un procediment que et permeti corregir una malaltia o ajudar algú d'alguna forma, i rep l'aprovació en un context ampli, llavors hi estaria a favor", va puntualitzar el científic. Wilmut es va mostrar en canvi en contra de qualsevol intervenció genètica per alterar característiques humanes com l'aparença física o la intel·ligència: "no puc imaginar una situació en què això resultés apropiat", va assenyalar.