Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a través de l'empresa participada BioEclosion, han creat un biosensor capaç de detectar la celiaquia en pocs minuts a partir d'una gota de sang.

Els impulsors del projecte, liderat per l'investigador Jofre Ferrer-Dalmau, informen que el nou dispositiu permet analitzar la sang del pacient a la mateixa consulta del metge especialista amb l'objectiu d'evitar el llarg procés que s'ha de seguir en l'actualitat per saber si una persona és celíaca, que implica una prova invasiva en laboratoris especialitzats.

El dispositiu funciona de forma similar a un glucòmetre i també permet fer un control de l'evolució de la malaltia, ja que analitza el grau de celiaquia del pacient de forma periòdica, així com l'avaluació dels familiars directes d'una persona ja diagnosticada.

El projecte, iniciat el 2013 en el Programa de Generació d'Idees del Parc d'Investigació de la UAB, ha permès crear aquesta nova empresa de la mà d'investigadors del Departament de Química i de l'IBB de la UAB.