En un missatge televisat sense precedents al Japó, l'emperador Akihito ha plantejat aquest dilluns el seu desig d'abdicar per la seva edat avançada i la seva fràgil salut, el que fa necessària una reforma de la llei nipona, que no preveu la successió en vida.

Akihito, de 82 anys, va afirmar que experimenta "moltes limitacions" i que ha sentit "un declivi en el seu estat físic" després de ser intervingut quirúrgicament dues vegades, per la qual cosa li serà difícil "continuar assumint responsabilitats importants", en un discurs que havia generat una enorme expectació al país asiàtic.

Durant la seva intervenció, de deu minuts de durada, el monarca va evitar referir-se de forma directa a la seva abdicació o a quan podria tenir lloc, ja que aquesta menció podria haver estat considerada com una vulneració de les limitades funcions que li assigna la Carta Magna nipona.

Però de les ambigües paraules d'Akihito es desprèn clarament la seva intenció d'abandonar el càrrec en el futur, tal com van avançar els mitjans nipons fa gairebé dos mesos.

"En els últims anys he reflexionat sobre el meu paper com a emperador i les meves funcions i deures de cara al futur [...] Em preocupa que es pugui fer difícil per a mi exercir les meves responsabilitats com a símbol de l'Estat, tal com he fet fins ara amb totes les meves energies", va dir Akihito.

L'emperador va llegir aquest missatge mentre subjectava un paper davant les càmeres i assegut en un escriptori de fusta, en un sobri escenari on també es podien veure una finestra tradicional de paper translúcid, un plat de ceràmica i una pedra. "Quan un emperador emmalalteix o el seu estat de salut és greu, em preocupa que, com ha succeït en el passat, la societat entri en punt mort o la situació pugui impactar en les vides de la gent [...] De vegades em plantejo com seria possible evitar aquesta situació", va assenyalar.

Perquè l'emperador pugui renunciar al càrrec i aquest recaigui automàticament en el príncep hereu Naruhito, de 56 anys, caldrà modificar la normativa que regeix a la Casa Imperial nipona des del 1947 i que no preveu la successió en vida.