El primer nanosatèl·lit català, dissenyat i construït per la Universitat Politècnica de Catalunya, ja està en òrbita amb tres experiments a bord per demostrar la viabilitat de diverses tecnologies de senyals de teledetecció i provar instruments per a una futura missió de l'Agència Espacial Europea (ESA). El 3Cat-2 (CubeCat-2) és el primer nanosatèl·lit català dissenyat i construït per investigadors del grup de Teledetecció del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions i del Nanosat Lab de la UPC i va ser llançat el passat 15 d'agost des de la base xinesa de Jiuquan amb un coet LM-2D que ha posat en òrbita, a uns 500 quilòmetres d'altitud, tres minisatèl·lits. Un d'ells és el 3Cat-2, que començarà a realitzar diversos assajos científics per a l'ús dels senyals de navegació (GPS, Galileu, etc.) per observar la Terra.

Segons ha informat un dels directors del Nanosat Lab i responsables del 3Cat-2, Adriano Camps, els satèl·lits en miniatura, especialment els del tipus CubeSat, són sistemes de petit volum, d'uns 10 centímetres de banda, que pesen entre 1 i 10 quilos, però amb les mateixes funcionalitats que un satèl·lit convencional.

"Aquests aparells permeten provar coses a l'espai que no ha provat mai ningú abans, com posar en òrbita càrregues útils per fer experiments científics o per analitzar el comportament d'un material o d'una tecnologia", ha assenyalat Camps.

Una part d'aquesta tecnologia existeix al mercat i té un ús tan quotidià com els xips o els transmissors receptors de comunicacions sense fil dels telèfons mòbils.

Concebut per funcionar com una constel·lació de satèl·lits, el 3Cat-2 és fruit de més de cinc anys de feina, encara que els primers conceptes daten del 2003. Amb uns set quilograms de pes i unes dimensions d'un paquet de folis, el projecte ha disposat d'uns 750.000 euros per demostrar la viabilitat des de l'espai d'aquestes noves tecnologies que pretenen usar els senyals emesos pels satèl·lits dels sistemes de navegació global per obtenir dades com l'altimetria oceànica, l'estat del mar o la humitat del terreny.