Publiquen 210 fotos inèdites de la guerra civil d'un conductor d'ambulàncies

L'editorial Comanegra edita "Live Souls", un llibre amb les instantànies del britànic Alec Wainman

11.09.2016 | 07:01
Wainman amb una foto del seu pare

El llibre Live Souls recull 210 fotografies inèdites de la Guerra Civil espanyola fetes per Alec Wainman, fotògraf aficionat i conductor d'ambulàncies durant el conflicte, que el seu fill John Alexander va trobar a Londres després de 40 anys desaparegudes. En una entrevista concedida a Efe, John Alexander Wainman, amagat en el llibre darrere del pseudònim de Serge Alternés, va explicar que el seu pare era "un fotògraf aficionat i voluntari de la British Medical Union, que va recórrer els territoris on el conflicte era més intens, especialment a Catalunya, amb l'ambulància que ell mateix conduïa".
Després d'un llarg procés de recerca, John Alexander Wainman va reunir el corpus complet de les fotografies del seu pare, un total de 1.650 instantànies, totes en bon estat, amagades en una maleta, "la maleta anglesa" per analogia a la "maleta mexicana" desapareguda durant set dècades i que contenia els negatius d'entre 4.500 fotografies de Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour (Chim) de la Guerra Civil espanyola. El fill d'aquell conductor anglocanadenc, que es refereix a Live Souls (Comanegra) com "un projecte de vida", relata les dificultats per les quals ha passat durant dècades per trobar les fotos del seu pare després d'un llarg procés d'investigació.
"Sabia que el meu pare va ser xofer d'ambulància durant la guerra com a voluntari anglès, però no em va parlar gaire de la seva vida i sabia que tenia un arxiu de les seves fotografies, que va enviar a Anglaterra per publicar-les el 1975 l'any de la mort de Franco". No obstant això, continua, l'editorial que havia de publicar-les va fer fallida i el seu pare ja no va aconseguir recuperar-les, però "un cop de sort em va permetre trobar-les, un cop de sort perquè l'editor tenia demència i el meu pare ja havia mort, però afortunadament una directora literària d'aquell editor, Jeanne Griffiths, que havia mantingut correspondència amb l'Alec, va trobar la col·lecció en una maleta a la casa de l'editor al Soho".
Va ser un "veritable alliberament" descobrir unes fotos que "tenen una importància politíca i històrica, però sobretot un valor humà, perquè mostren el dia a dia", va dir Wainman.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema