Els suculents àpats nadalencs no estan a l'abast de tothom, per això la Plataforma Ciutadana de Solidaritat de Manresa, la Comunitat de Sant Egidi i el menjador social de l'Ajuntament de Manresa han treballat per acostar-los als més desafavorits. Persones sense sostre, amb greus dificultats econòmiques o sense ningú per compartir aquestes festes han pogut gaudir d'unes celebracions millors gràcies a la solidaritat de centenars de manresans.

La Comunitat de Sant Egidi va celebrar divendres passat, dia de Nadal, el ja tradicional dinar amb els pobres. Seguint la tendència dels anys anteriors, amics de l'entitat, persones que viuen soles o amb dificultats econòmiques no es van perdre l'àpat. En total, hi van assistir 108 persones, entre els quals també hi havia algun transeünt. "Tenim registrades les persones que viuen al carrer i hem anat abans a convidar-les", explica Pere Sobrerroca, membre de la Comunitat de Sant Egidi.

L'àpat de divendres va ser estrictament nadalenc. Hi havia entremesos, escudella de galets, canelons casolans amb beixamel, pollastre farcit amb prunes i pinyons, i, per postres, macedònia. Tampoc no hi van faltar torrons, neules ni cava. Els aliments procedien de restaurants de la capital del Bages que havien fet els donatius. "Quan saben el que volem fer se solidaritzen amb la causa", va explicar Sobrerroca. A més a més, tampoc no hi van faltar regals per a tots els comensals. "Des del mes de novembre que recollim regals, i la majoria pertanyen a particulars. La idea és que tothom pugui marxar amb alguna cosa", va afegir.

Pocs al menjador social

Amb motiu de les festes, el menjador social de l'Ajuntament, instal·lat al centre cívic Selves i Carner, va modificar el menú. Així, tant divendres, dia de Nadal, com ahir, Sant Esteve, de postres hi haviapolvorons i torrons. Divendres únicament cinc persones van anar-hi a dinar. "Una gran part dels nostres usuaris habituals tenen família, per això avui no han vingut a passar aquestes dates amb ells", va explicar la cuinera Mercedes Álvarez, que va assegurar que la mitjana diària era de 15. Segons Álvarez, el nombre de sense sostre que utilitzen el servei "és reduït". Pel que fa a ahir, el nombre de persones que hi van assistir rondava la desena. "Sant Esteve no se celebra tant, per això és com un cap de setmana normal i vénen més", va explicar Jaume Sala, que ahir treballava al menjador.

Lots especials per Nadal

La Plataforma Ciutadana de Solidaritat de Manresa, que des de la primavera passada reparteix aliments entre les persones més necessitades que els deriven els Serveis Socials de l'Ajuntament, Al-thaia i els centres d'atenció primària de Manresa, ha preparat uns lots especials per a les festes nadalenques. Aquests es repartiran a partir de demà a les 435 famílies manresanes que actualment fan ús del servei "Hem obtingut molts més donatius, d'aquesta manera, podrem ser més generosos", va explicar sor Lucia Caram, impulsora del projecte. Els donatius procedien d'escoles com La Salle, la Joviat, les Dominiques, dels Mossos d'Esquadra, l'IES de Calaf, l'IES de Santpedor, el mateix municipi de Santpedor, el Col·lectiu Rovira de Sant Vicenç de Castellet i el casal de la gent gran de Caixa Manresa. "També hi ha hagut un parell d'empreses que no han fet lots i ens ho han donat, i els empleats de l'Ajuntament de Manresa no han fet l'amic invisible i ens han donat els diners", va afegir. Gràcies als donatius, als productes de primera necessitat se n'hi afegiran d'altres de més nadalencs, com són galetes de xocolata, torrons i neules.