Fins al 31 de maig han passat per l'Espai Manresa 1522, dedicat a la ciutat que va conèixer sant Ignasi en la seva estada a la capital del Bages, un total de 2.684 persones, segons dades facilitades per l'Ajuntament. Tenint en compte que l'espai situat al teatre Conservatori va obrir les seves portes el cap de setmana del 2 i 3 de gener, vol dir que, de mitjana, l'han visitat unes 500 persones cada mes.

Per ara, l'entrada a l'Espai Manresa 1522 continuarà sent gratuïta, si bé l'Ajuntament va apuntar quan es va inaugurar, el 21 de desembre passat, que la intenció era que ho fos només un temps i, després, cobrar entrada. L'horari d'obertura és els dissabtes, de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre, i els diumenges, de 10 del matí a 2 del migdia. Entre setmana cal concertar la visita fent la reserva a l'Oficina de Turisme de Manresa (93 878 40 90).

L'espai forma part dels preparatius de la ciutat de cara a la commemoració, el 2022, dels 500 anys de l'estada del fundador de la Companyia de Jesús a Manresa. Ocupa el local que durant anys va servir de seu a El Galliner, Cine Club Manresa i Imagina't.

El cost total de la rehabilitació i museïtzació va ser de 412.038 euros, finançats majoritàriament per la Generalitat de Catalunya a través del Pla de Foment del Turisme del Departament d'Empresa i Ocupació, i la Diputació de Barcelona.

Restes del claustre

L'equipament ocupa 194,62 m2, amb entrada pel carrer del Mestre Blanch, a l'antic convent dels dominics de Manresa, que actualment forma part de l'edifici del teatre Conservatori. Hi ha una maqueta que recrea la ciutat que va conèixer Ignasi, elements ornamentals i sarcòfags del Carme i de Sant Domènec salvats de l'enderroc dels dos temples, i una pintura del sant. Les pedres i la pintura, que guardava el fons del Museu Comarcal, s'han restaurat per a l'ocasió. Un dels principals atractius és el local, on s'han recuperat restes del claustre neoclàssic del convent dels Predicadors i una paret de l'església de Sant Pere Màrtir.

El mateix dia de la inauguració també es va fer, a l'exterior, a la plaça de Fius i Palà, la del conjunt escultòric de Ramon Oms "L'acollida", que mostra una porta mig oberta plena de detalls ignasians que obre la figura d'una noia situada a una banda del llindar.