Manresa continua consternada per la mort de Martina Parcerisa, la nena de 9 anys que va morir divendres a la matinada d'una sèpsia, una infecció a la sang causada pel bacteri meningococ. El cas ha preocupat molts pares de la ciutat, que s'han adreçat a les farmàcies sol·licitant la vacuna Bexsero, que combat la meningitis de tipus B. Els qui la sol·licitaven ahir havien de marxar sense comprar-la perquè als establiments en tenen poques i les que guarden són per als que estan en una llarga llista d'espera, i és que hi ha clients que fa mig any que l'esperen.

Hi ha moltes persones que demanven Bexsero els darrers mesos, però divendres a la tarda i al llarg del dia d'ahir, nombrosos pares l'encarregaven, neguitosos pel cas de la nena de Manresa i, per tant, les llistes d'espera han augmentat considerablement els dar-rers dos dies. A cada farmàcia del Passeig i el carrer Guimerà hi ha més de cent dosis sol·licitades, però l'empresa que en produeix, la britànica GlaxoSmithKline, no dóna l'abast per satisfer tota la demanda de l'estat espanyol i de la resta d'Europa. Hi ha clients de Manresa que estan esperant des de fa mig any.

«Divendres, nombroses persones van entrar a la farmàcia preguntant per la vacuna. Les dosis que tenim són per a persones que estan a la llista i esperen rebre-la des de fa temps», va explicar Laura Ferrer, de la Farmàcia Planas. Leo López, del mateix establiment, comptava ahir en més de cent les dosis que s'han demanat des del novembre. Abans de conèixer-se la mort de la menor, estaven a l'espera d'una seixantena de vacunes, però aquest cap de setmana se n'han sol·licitat una quarantena més en aquesta farmàcia. «Hi ha gent que ens ho va demanar el novembre i encara no en tenen», afirma.

Totes les farmàcies estan en la mateixa situació. El Bexsero arriba en comptagotes. A part dels problemes que té l'empresa per satisfer tota la demanda en pocs dies, s'hi va afegir un problema de fabricació a final de l'any passat i les farmàcies d'arreu se'n van quedar sense subministrament, fet que va engreixar les llistes d'espera. L'empresa que en fabrica ha anunciat que ha resolt els entrebancs i que a partir d'ara tindrà capacitat per vendre'n més quantitat. A la Farmàcia Ros, del centre de Manresa, aquesta setmana n'han pogut adquirir més dosis, després de mesos de rebre'n en comptagotes, però a la tarda es van acabar totes les que tenien perquè molts pares ja la van anar a buscar. «Hi va haver un mes que no va arribar cap unitat. Tot es va endarrerir i durant aquest temps la llista d'espera es va fer més llarga», va explicar Aida Lacasta, de la Farmàcia Ros. En aquest establiment del centre de Manresa tenien 140 dosis demanades abans de la la mort de la nena de 9 anys, i ahir la llista d'espera es va ampliar fins a 167. Això tenint en compte que aquests darrers dos dies han venut les dosis que guardaven.

A la Farmàcia Buxó prefereixen no ampliar, de moment, la llista d'espera fins que arribin prou dosis de Bexsero per a tots els clients que ja l'han demanat. «No ha estat una decisió que haguem pres aquest dies, sinó que ho vam decidir fa temps, veient que no en podíem servir a tots els clients. Ara, tot el que ens arriba és per als clients que ja l'han demanat», va explicar Carme Serra, d'aquest establiment del centre de Manresa. Han de rebre cent dosis per als clients, i n'hi ha que estan esperant des de l'octubre.

Treballadors de la farmàcies de la Font i l'Oltra també expliquen que han vingut pares amb la intenció de comprar-ne. Molts clients en demanen a més d'un establiment.