Els vestigis que van aflorar en les obres del pàrquing del palau episcopal seran visitables. L'Ajuntament ha decidit afrontar un pla per preservar les restes i posar-les en relleu. Fins i tot el consistori ja disposa d'un projecte que concreta com caldria adequar la zona perquè sigui visitable. De les diferents troballes que s'han fet es donarà especial importància a les restes de la muralla del segle XIV i l'antic fossat que l'envolta.

L'Ajuntament encara no té lligat el finançament per engegar les obres d'adequació, però el regidor d'Urbanisme, Martí Abella, ha avançat que preveu incloure el projecte dins el Pla de Barris. Mentrestant, el consistori ja ha entregat una còpia de les tasques per a l'adequació d'aquest espai al director general d'Arquitectura i Paisatge, Joan Ganyet.

El projecte preveu que es pugui visitar i resseguir de dia i també que durant la nit es pugui veure pel cantó del Vall Calent, des de fora del mur, que serà substituït per una tanca de ferro. Pere Casacante, arqueòleg municipal, a més ha ressaltat la importància de la muralla i el fossat, els dos vestigis que l'habilitació mostrarà principalment entre la "quantitat" de restes de diferents èpoques que aprofitaven les construccions anteriors.

Segons el projecte, es construi-rà una passarel·la que travessarà el fossat i la muralla per poder-la veure des dalt. Aquest pas connectarà amb una plataforma de formigó al nivell de l'antiga font del Palau, que en un cantó tindrà una claraboia transparent. A través dels vidres es podran veure parcialment els diferents murs que s'han descobert amb les obres i que es trobaran sota d'aquest paviment. Aquesta llosa quedarà buida per la part inferior i s'il·luminarà.

A banda d'aquestes actuacions, un plafó informatiu explicarà la història i funció així com la cronologia de les restes que formen part del patrimoni solsoní des de l'època medieval. A la vegada, la descoberta del fossat ha significat una troballa important per a la ciutat, ja que no s'acaba amb les restes del palau episcopal, sinó que, segons Cascante, si es continués excavant "tenim indicis" que seguiria per tot el Vall Calent. Dins les tasques de recuperació d'aquest espai se senyalitzarà al paviment la continuïtat d'aquest fossat medieval.

El maig passat la troballa de restes de la muralla del segle XIV i un dipòsit d'aigua modern que aprofitava l'espai de l'antic fossat va obligar a aturar les obres del pàrquing del palau episcopal. Segons Abella, aquest ha quedat descartat davant la "impossibilitat de compaginar ambdues propostes". A dia d'avui s'ha arribat "al límit del que s'havia d'excavar", explica Abella, com també "hem arribat a les conclusions històriques" per poder documentar els vestigis. Ara, queda resoldre el finançament per tal d'iniciar les obres i poder adequar l'espai perquè sigui visitable. Aquesta troballa es complementa amb els murs coetanis localitzats en les obres del carrer de la Regata.