Solsona acollirà enguany els actes que amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental organitza la Federació catalana d'associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental (FECAFAMM) juntament amb la Fundació Funamment. L'associació local Sol del Solsonès, que fa deu anys que treballa per a la integració i la millora de la qualitat de vida de les persones afectades a la comarca i a l'entorn, col·labora activament en l'organització de la jornada, de la mateixa manera que hi participaran nombroses entitats solsonines.

En el context de crisi social i econòmica actual, el lema escollit per a aquesta edició serà La gran aposta: invertir en salut mental. L'organització ultima en aquests moments els detalls d'una programació que preveu una recepció amb els trabucaires de Solsona, una cercavila, actuacions geganteres i castelleres i l'actuació del mag Pere, entre d'altres. Amb tot, també hi haurà lloc per visualitzar aquest col·lectiu i les seves necessitats en la lectura del manifest i els parlaments dels representants institucionals.

La Federació organitza cada any diversos actes per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental en una població diferent de Catalunya. Es tracta d'una jornada de trobada entre familiars i persones amb malalties mentals, professionals i responsables polítics, en la qual es pot reivindicar les necessitats d'atenció que afecten les persones amb malalties mentals i intercanviar informació entre els diversos agents implicats. Així, els actes organitzats tenen els objectius de reivindicar els recursos i drets per a les persones amb malalties mentals i sensibilitzar la societat sobre la seva problemàtica, entre altres.

És previst que a la jornada de caire festiu i reivindicatiu que se celebrarà a la capital del Solsonès s'apleguin unes 1.500 persones. Consell Comarcal del Solsonès i Ajuntament de Solsona també han manifestat el suport a l'esdeveniment i hi col·laboraran.

El Sol, llarga experiència

El Sol del Solsonès, entitat adherida a la FECAFAMM, va néixer l'any 2001 com a resposta a les inquietuds de diversos familiars afectats per la drogoaddicció de persones properes. Una de les seves primeres aportacions a la comarca va ser aconseguir que la metadona es dispensés al centre sanitari del Solsonès. Posteriorment, els familiars van veure la necessitat d'afrontar dues patologies duals: malaltia mental i drogoaddicció. Actualment treballa en diversos projectes, tant amb els usuaris com amb tot allò relacionat amb la conscienciació, amb el desplegament de les accions previstes en el Pla Antidroga del Solsonès i Entorn, entre d'altres.