A principi d’any es constituirà formalment a Solsona el primer grup d’estalvi solidari territorial (GEST) de Catalunya. El formen una desena de solsonins interessats a posar el seu gra de sorra per reactivar l’economia local tot contribuint a materialitzar projectes de negoci de petits emprenedors. Aquest és el resultat d’una iniciativa impulsada per Empresaris per al Solsonès amb la participació de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Solsona a través d’un conveni amb la Fundació Seira.

El GEST Solsona ha creat un fons d’estalvi comú per ajudar a finançar possibles iniciatives de Solsona i comarca. Inicialment disposen de 9.000 euros per a “aquells emprenedors que vulguin establir el seu propi negoci i que no reuneixin el finançament necessari per fer-ho a través de les entitats de crèdit tradicionals”, tal com explica el president del grup, Jordi Feliu. Hi pot optar tot tipus de projecte, de qualsevol sector, “sempre que sigui viable”. El GEST s’adreça especialment a “petits emprenedors”.

Assessorament per a cada iniciativa de negoci

A més del fons econòmic, el grup d’estalvi solidari territorial de Solsona disposa també de la figura del mentor o tutor, que serà una persona especialitzada i coneixedora del món de l’empresa que acompanyarà les iniciatives mitjançant un assessorament detallat.

Una vegada aquest grup s’hagi constituït, estudiarà els projectes que li arribin. Per això els seus responsables conviden tothom que tingui una iniciativa de negoci entre mans amb manca de finançament a posar-s’hi en contacte. Ho poden fer per mitjà d’Empresaris per al Solsonès, al telèfon 667666044, el correu electrònic HYPERLINK "mailto:info@empresarissolsones.com" info@empresarissolsones.com, o bé la seu de l’entitat, al despatx que té ubicat al viver d’empreses CEI Solsonès, a l’edifici del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya del Seminari (pujada del Seminari, sense número).

Els integrants del GEST són ciutadans a títol particular de perfil divers que destinen part dels seus estalvis al projecte. El grup fa una crida a qui estigui interessat a contribuir a engruixir el fons a què s’hi posi en contacte també per mitjà dels mateixos canals. El principal requisit per poder-hi entrar, segons assenyala Jordi Feliu, és fer una aportació inicial de 1.000 euros.

El mes d’octubre l’Ajuntament de Solsona i Empresaris per al Solsonès van signar sengles convenis de col·laboració amb la Fundació Seira per fomentar la creació de grups d’estalvi solidari territorial i promoure el desenvolupament d’una economia responsable i de proximitat a partir del desplegament del projecte Fes GEST Catalunya. Des d’aleshores s’han ofert sessions informatives i cursos que han desembocat en la creació d’aquest primer grup.

Fest GEST Catalunya és un projecte pilot innovador i experimental que pretén constituir l’embrió d’un futur sistema autosostenible de grups de gestió d’estalvi solidari. El cofinancen el Departament d’Empresa i Ocupació, el Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu. Es concreta en la vertebració d’estructures que faciliten la captació d’estalvi local per canalitzar-lo a les empreses de propietat col·lectiva del territori.