Centenars de solsonins i visitants, malgrat escaure´s entre setmana, han participat aquest dimarts en el primer dels dos dies centrals de la Festa Major de Solsona. L´organització, tant l´Ajuntament com l´Agrupació de Geganters, posa una nota alta al desenvolupament de l´esquema més tradicional de la celebració i a la resposta del públic.

L´elevada concurrència ha superat les expectatives dels geganters, tenint en compte que és dimarts. "Fins i tot hem tingut dificultats per fer la rotllana per als ballets", explica el macip major de l´Agrupació, Jordi Solé. A més, el màxim responsable de l´entitat es mostra especialment satisfet de l´augment de joves geganters que enguany han passat a portar la imatgeria. Aquesta nova fornada evidencia que "puja una nova generació de portadors al nostre darrere".

Aquest dimarts ha estat el dia de la proclamació de la pubilla i les donzelles d´honor de Solsona, Sònia Codina -que ha encès la tronada juntament amb l´alcalde, David Rodríguez, i la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón-, Alba Clotet i Laia Farrés, respectivament. Entre els convidats hi ha hagut la pubilla de les comarques lleidatanes, Gisela Falcó; la pubilla i l´hereu de la Catalunya Central, Anna Rovira i Pau del Pozo, així com dames i fadrins del mateix àmbit territorial. Igualment, han pres part en la festa solsonina els trabucaires de Manresa, fruit d´un intercanvi amb la colla solsonina.

Els dos regidors d´Alternativa per Solsona-CUP han participat en la comitiva d´autoritats només en aquells trams en què no hi hagut representants eclesiàstics -de l´Ajuntament fins a la catedral i de la plaça Major fins a la casa consistorial-, una fórmula que repetiran demà, dimecres, i amb la qual reclamen la laïcitat del seguici. Consideren que en una societat democràtica el fet religiós s´ha de circumscriure únicament en l´esfera privada i la comitiva de la corporació municipal ha d´estar integrada exclusivament per representants civils.

El bisbe, Xavier Novell, i el vicari judicial, Vicent Benedito, han acompanyat els representants municipals a les danses de la manifestació gegantera, un acte que els edils de la CUP han seguit entre el públic. Demà s´afegiran a la comitiva d´autoritats l´expresident del Parlament de Catalunya Joan Rigol, dotze alcaldes, entre els quals n´hi ha del Solsonès i comarques veïnes, i el jutge de Solsona, Joan Cardona.

D´altra banda, un dels ingredients de la festa que "s´ha aconseguit perfeccionar", segons la regidora de Cultura, Sara Alarcón, és la tronada, que en les últimes ocasions "anava massa lenta". "S´ha trobat la fórmula idònia amb la pólvora perquè cremi a un bon ritme i sense el rastre que deixava", afirma.

La programació tradicional continua aquesta tarda amb l´homenatge a la Mare de Déu del Claustre, la capta dels gegants, amb l´acompanyament de la banda de l´Escola Municipal de Música, i una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.

Èxit de les convocatòries nocturnes

Les convocatòries nocturnes dels últims dies també satisfan l´organització. Així, en el concert solidari de dissabte, a càrrec de Blaumut, hi van assistir 475 persones, una xifra que celebra el Solsonès Obert al Món (SOM). Així mateix, uns 400 assistents van acudir a l´actuació d´havaneres amb la formació Port Bo. L´estabilitat del temps no fa preveure la necessitat de traslladar cap actuació musical a la Sala Polivalent aquesta Festa Major, tal com assenyala Sara Alarcón, la qual cosa "dóna una tranquil·litat".

Aquesta nit, l´Orquestra La Chatta amenitzarà el primer ball de la plaça del Camp. Paral·lelament, a la plaça Major actuarà Marc Anglarill i, a la matinada, la plaça de Sant Joan acollirà el concert jove amb Itaca Band i el Dj OGT amb les primeres actuacions organitzades per Joventut Solsonina.