FESTA MAJOR 2015

Solsona xala amb els gegants i la proclamació de la pubilla

L´expresident del Parlament Joan Rigol i una dotzena d´alcaldes participen aquest dimecres en la comitiva

08.09.2015 | 19:06
Solsona xala amb els gegants i la proclamació de la pubilla

Centenars de solsonins i visitants, malgrat escaure´s entre setmana, han participat aquest dimarts en el primer dels dos dies centrals de la Festa Major de Solsona. L´organització, tant l´Ajuntament com l´Agrupació de Geganters, posa una nota alta al desenvolupament de l´esquema més tradicional de la celebració i a la resposta del públic.

L´elevada concurrència ha superat les expectatives dels geganters, tenint en compte que és dimarts. "Fins i tot hem tingut dificultats per fer la rotllana per als ballets", explica el macip major de l´Agrupació, Jordi Solé. A més, el màxim responsable de l´entitat es mostra especialment satisfet de l´augment de joves geganters que enguany han passat a portar la imatgeria. Aquesta nova fornada evidencia que "puja una nova generació de portadors al nostre darrere".

Aquest dimarts ha estat el dia de la proclamació de la pubilla i les donzelles d´honor de Solsona, Sònia Codina –que ha encès la tronada juntament amb l´alcalde, David Rodríguez, i la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón–, Alba Clotet i Laia Farrés, respectivament. Entre els convidats hi ha hagut la pubilla de les comarques lleidatanes, Gisela Falcó; la pubilla i l´hereu de la Catalunya Central, Anna Rovira i Pau del Pozo, així com dames i fadrins del mateix àmbit territorial. Igualment, han pres part en la festa solsonina els trabucaires de Manresa, fruit d´un intercanvi amb la colla solsonina.

Els dos regidors d´Alternativa per Solsona-CUP han participat en la comitiva d´autoritats només en aquells trams en què no hi hagut representants eclesiàstics –de l´Ajuntament fins a la catedral i de la plaça Major fins a la casa consistorial–, una fórmula que repetiran demà, dimecres, i amb la qual reclamen la laïcitat del seguici. Consideren que en una societat democràtica el fet religiós s´ha de circumscriure únicament en l´esfera privada i la comitiva de la corporació municipal ha d´estar integrada exclusivament per representants civils.

El bisbe, Xavier Novell, i el vicari judicial, Vicent Benedito, han acompanyat els representants municipals a les danses de la manifestació gegantera, un acte que els edils de la CUP han seguit entre el públic. Demà s´afegiran a la comitiva d´autoritats l´expresident del Parlament de Catalunya Joan Rigol, dotze alcaldes, entre els quals n´hi ha del Solsonès i comarques veïnes, i el jutge de Solsona, Joan Cardona.

D´altra banda, un dels ingredients de la festa que "s´ha aconseguit perfeccionar", segons la regidora de Cultura, Sara Alarcón, és la tronada, que en les últimes ocasions "anava massa lenta". "S´ha trobat la fórmula idònia amb la pólvora perquè cremi a un bon ritme i sense el rastre que deixava", afirma.

La programació tradicional continua aquesta tarda amb l´homenatge a la Mare de Déu del Claustre, la capta dels gegants, amb l´acompanyament de la banda de l´Escola Municipal de Música, i una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.

Èxit de les convocatòries nocturnes

Les convocatòries nocturnes dels últims dies també satisfan l´organització. Així, en el concert solidari de dissabte, a càrrec de Blaumut, hi van assistir 475 persones, una xifra que celebra el Solsonès Obert al Món (SOM). Així mateix, uns 400 assistents van acudir a l´actuació d´havaneres amb la formació Port Bo. L´estabilitat del temps no fa preveure la necessitat de traslladar cap actuació musical a la Sala Polivalent aquesta Festa Major, tal com assenyala Sara Alarcón, la qual cosa "dóna una tranquil·litat".

Aquesta nit, l´Orquestra La Chatta amenitzarà el primer ball de la plaça del Camp. Paral·lelament, a la plaça Major actuarà Marc Anglarill i, a la matinada, la plaça de Sant Joan acollirà el concert jove amb Itaca Band i el Dj OGT amb les primeres actuacions organitzades per Joventut Solsonina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps
La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps

La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps

El mercat es va instal·lar a la plaça Major tot i la pluja del matí La resta d'actes i tallers es...

La línia d´ajuts a empreses només ha rebut sis peticions

La línia d´ajuts a empreses només ha rebut sis peticions

La convocatòria de l'Ajuntament de Solsona subvenciona empreses noves i existents i creació de...

Fira del bolet del Solsonès: un certamen per divulgar els coneixements micològics

Fira del bolet del Solsonès: un certamen per divulgar els coneixements micològics

Els més petits podran descobrir diumenge el món dels bolets en un taller impartit per la biòloga...

L´alcalde de Solsona defensa la contractació del criador per a la gestió de la gossera

L´alcalde de Solsona defensa la contractació del criador per a la gestió de la gossera

Rodríguez assegura que el benestar dels animals és la seva prioritat

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

El nom del nou responsable de l'equipament ha generat malestar entre els defensors dels animals

La Freixera celebra deu anys de la seva posada en marxa

La Freixera celebra deu anys de la seva posada en marxa

L'hotel solsoní va reunir ahir amics, clients i proveïdors i va mostrar l'ampliació i la...

Enllaços recomanats: Premis cinema