El llegat de la Muntanya de Sal de Cardona

Un diapir, les vetes de sal que emergeixen, és avui un impactant recurs turístic, únic a l’Estat, amb una àmplia oferta turística

Interior d’una de les galeries de la Muntanya de Sal

Interior d’una de les galeries de la Muntanya de Sal / Jorge Franganillo

Xavi Moraleda

La Muntanya de Sal de Cardona és un fenomen natural únic arreu del món que compta amb més de 36 milions d’anys d’història. El diapir, encara avui, segueix en constant creixement gràcies a les pluges que, al seu torn, la van erosionant. Des dels inicis de la història, la sal ha sigut un element constitutiu de la vila, que li ha atorgat no només un important llegat geològic, sinó que també riqueses i un gran renom que data de l’època medieval. Actualment, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal ofereix una variada oferta de visites guiades per a tots els públics.

Va ser a causa d’aquest fenomen que al Neolític es van començar a crear els primers assentaments a les terres que, actualment, coneixem com a Cardona. Des d’aleshores, totes les civilitzacions venidores també van explotar els recursos que els aportava el diapir, passant pels ibers, l’Imperi romà i l’Edat Mitjana, quan la vila va gaudir de la seva esplendor més gran.

A partir del 1929, va començar l’etapa minera de la Muntanya de Sal, en la qual es va convertir en una de les explotacions de sal potàsica més importants del món, fins que es va acabar tancant a inicis de la dècada dels 90. Tot i així, des de fa vint anys, es pot visitar el recinte de l’antiga Mina Nieves, seguint un recorregut guiat a 86 metres de profunditat, i l’antiga maquinària d’extracció mineral.

El Parc Cultural de la Muntanya de Sal compta amb visites guiades en què es mostren l’interior de les galeries, acompanyades amb explicacions sobre el seu important llegat geològic i històric. En aquestes, es posa en valor, sobretot, l’espectacularitat dels diferents plecs i vetes que presenta el jaciment, com també l’àmplia diversitat de minerals presents.

A més, hi ha disponible una opció de visita alternativa destinada especialment al públic familiar per descobrir la magnífica formació i història del diapir de Cardona. Es tracta d’unes visites teatralitzades que ofereixen un format més amè i divertit, tot i que sense oblidar el seu contingut. El títol d’aquesta opció és Geotok, la vuitena meravella, en la qual els assistents hauran d’ajudar un grup de geòlegs tiktokers (Àgata, Morgan, Jasper i Ònix) a posicionar la Muntanya de Sal com la vuitena meravella del món.