El regidor igualadí Jordi Cuadras, nou president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

Els polític socialista, que encara el segon mandat a l'Ajuntament d'Igualada, tindrà un primer càrrec en una institució de país

Jordi Cuadras amb la nova junta del FCCD

Jordi Cuadras amb la nova junta del FCCD / PSC

Enric Badia

Enric Badia

El cap de l’oposició de l’Ajuntament d’Igualada, el socialista Jordi Cuadras, ha estat escollit aquest dilluns, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) per al proper mandat 2023-2027 en la 47a Assemblea General Ordinària que s’ha fet a Barcelona. El nou president encapçalava una única candidatura de consens per a la Junta Executiva, que integra totes les sensibilitats polítiques amb alcaldes i regidors de tot Catalunya i que ha estat aprovada per unanimitat. L'Anoia ja havia tingut un altre president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el també socialista i exalcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero, però aquella relació va acabar molt malament perquè va ser condemnat acusat de malgastar en afers personals diners que eren de la institució. La mateixa institució va actuar judicialment contra Romero, que va acabar amb una condemna per malversació de 3 anys i mig de presó. La proposta de Cuadras, que en les darreres eleccions va millorar notablement els resultats electorals i que ha passat a ser el primer grup a l'oposició a Igualada, també demostra la confiança de l'actual direcció del PSC en un dels seus joves valors en l'àmbit municipal.

El Fons Català va fundar-se l'any 1986 i és una institució dedicada a fer projectes de cooperació i solidaritat als països més desfavorits. Està format per més de 300 ajuntaments, les quatre diputacions provincials, consells comarcals i altres organitzacions. La seva Junta, on ni el president ni cap dels seus membres percep cap mena de retribució, està formada sempre pels representants de les forces polítiques dels diferents municipis catalans. El grau de representació de cada partit polític a la Junta Executiva varia segons els resultats de les darreres eleccions municipals. En aquesta legislatura, el PSC és el partit amb més representació, seguit d’ERC, Junts, grups independents, CUP i En Comú.

En la seva intervenció davant del plenari, el nou president Jordi Cuadras ha incidit sobre les creixents desigualtats i incerteses al món, "incerteses provocades pels efectes del canvi climàtic, dels desastres naturals, de les guerres i de les pandèmies. Unes incerteses a les quals el Fons Català s’ha adaptat per canalitzar la solidaritat de la ciutadania de Catalunya a través dels seus municipis". Cuadras ha destacat que “el Fons Català acumula 37 anys de compromís amb la cooperació al desenvolupament dels països més empobrits, en la defensa dels drets humans, i en la promoció de la pau i la solidaritat internacional que sempre ha caracteritzat el municipalisme català. "Reforçar la tasca de fidelització dels socis que s’han quedat enrere, i de captació de nous socis”.

El nou president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament també ha reflexionat que “vivim en el que diuen una societat líquida, una societat on tot va molt de pressa i on la sensibilització de la ciutadania davant una guerra, un desastre natural o un fet tràgic també va molt ràpid. Quan un fet tapa l’altre, quan la guerra d’Ucraïna queda tapada pel terratrèmol del Marroc i quan aquest queda en un segon pla quan esclata la guerra a la franja de Gaza. Davant d’això és quan és més necessari que mai una institució com el Fons Català de Cooperació que coneix el terreny, que treballa al costat dels ajuntaments i les entitats i que, sobretot, està allà on és necessari quan els focus deixen d’enfocar desplegant projectes al servei de la gent. Aquells que estimem la política municipal i la política de proximitat sabem com és de necessària aquesta tasca”.

Nous noms a la Junta Executiva

La nova candidatura integra representants de diverses sensibilitats polítiques, administracions grans i dels petits municipis i té representació d’arreu del territori. A més de la presidència per Jordi Cuadras (PSC), la vicepresidència recaurà en Isidre Pineda, president sortint del Fons Català i alcalde de Caldes de Montbui (ERC), la secretaria serà Maria Llauradó, tinenta d’alcaldia de Begues (JxCat) i el tresorer, Sergi Hernández, tinent d’alcaldia de Santa Perpètua de Mogoda (EC). La resta de càrrecs, 23 vocals, estaran formats per: Isabel Otero, regidora de l’Ajuntament de Barberà del Vallès (PSC); Pau Solanilla, comissionat de l’Ajuntament de Barcelona (PSC); Maite Selva, alcaldessa de l’Ajuntament de Begur (JxCat); Vanessa Martí, regidora de l’Ajuntament de les Borges Blanques (BxR); Sònia Gràcia, alcaldessa de l’Ajuntament de Fornells de la Selva (JxCat); Carlos Martín, regidor de l’Ajuntament de La Garriga (PSC); Aminata Sabaly, regidora l’Ajuntament de Girona (CUP); Álvaro Ferrer, tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Granollers (PSC); Rocío Ramírez, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de l’Hospitalet (PSC); Marta Moya, regidora de l’Ajuntament de Mataró (PSC); Jessica Revestido, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Molins de Rei (PSC); Immaculada Muñoz, regidora de l’Ajuntament d’Olot (JxCat); Raquel Vilardebó, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de la Roca del Vallès (JxCat); Gemma Aristoy, regidora de l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès (ERC); Roc Mesquilles, regidor de l’ajuntament de Sant Gregori (JxCat); Bàrbara Ferrer, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (PSC); Rosa Boladeras, regidora de l’ajuntament de Terrassa (PSC); Montserrat Arroyo, regidora de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès (PSC); Elisenda Alamany, vicepresidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ERC); Núria Parlon, de la Diputació de Barcelona (PSC); Maria Teresa Tixis, de la Diputació de Girona (ERC); Sandra Marco, de la Diputació de Lleida (ERC); Carme Ferrer, de la Diputació de Tarragona (ERC).