Els elaboradors alimentaris de la conca d’Òdena creen un segell distintiu per als seus productes

Els aliments que duguin el distintiu serà garantia que compleixen requisits de proximitat, qualitat i sostenibilitat

Presentació del segell del Parc Agrari de la Conca d'Òdena

Presentació del segell del Parc Agrari de la Conca d'Òdena / Miti Vendrell

Miti Vendrell

Els productes alimentaris elaborats a la Conca d’Òdena estrenen segell. El distintiu oficial del Parc Agrari de la Conca d’Òdena (PACO) s’ha presentat aquest dilluns i es tracta d’una etiqueta que duran els productes fets al territori i que compleixin un seguit de requisits relacionats amb la proximitat, la qualitat i la sostenibilitat. Actualment, ja és visible en alguns productes i tots aquells productors agraris, ramaders i els elaboradors agroalimentaris que compleixin els requisits ja el poden demanar. Amb el distintiu es pretén que la ciutadania pugui escollir productes locals de temporada i saludables i així ajudar a preservar el territori i donar visibilitat als productors locals.

L’assemblea del Parc Agrari de la Conca d’Òdena va aprovar per unanimitat la darrera setmana de novembre el reglament d’ús i gestió del distintiu. La presentació del distintiu s’ha fet aquest dilluns a la botiga especialitzada en formatges artesans i productes de proximitat Bocins per Xalar, d’Igualada i durant aquesta, el secretari de l’Associació del PACO i alcalde d’Òdena, Jaume Xaus, ha especificat que "només el podran obtenir els productes d’origen local, que hagin estat cultivats o produïts a la Conca d’Òdena o als termes municipals de la seva perifèria". Xaus també ha explicat que "els productors hauran de demostrar que l’aliment ha estat elaborat localment i que totes les matèries primeres utilitzades en l’elaboració provenen del territori – amb l’excepció d’ingredients secundaris que no es produeixin aquí, com ara el sucre, el pebre o la canyella –". També s’estableixen criteris de bones pràctiques en la producció ecològica, la gestió de residus i els preus justos per als proveïdors de matèries primeres i els consumidors finals.

A la presentació hi ha participat el productor del Celler Anna Rosell i membre de l’Associació de productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, Francesc Calaf, i ha posat èmfasi en l'exigència que suposa aquest segell "aquest distintiu marca que un producte s’ha elaborat, ha crescut, s’ha transformat i s’ha posat a la venda a la Conca d’Òdena". En aquest sentit, Calaf ha explicat que, per exemple, dels vins que ell elabora "n’hi ha dos que no compleixen aquests requisits i, per tant, no en poden formar part".

Actualment ja hi ha diversos productes que compleixen aquests requisits i han començat a incorporar el distintiu en productes com ara formatge, mel, llegum, oli, iogurts, vi, ametlles, cereals, cervesa, carn, ous, cràkers, fruita i la resta de productes d’horta de temporada. En total ja són una quarantena de productors els que formen part de la llista, una llista oberta i que esperen poder tenir un primer llistat l’any 2024. Tots aquells productors agraris i ramaders i els elaboradors agroalimentaris que compleixin els requisits establerts ja poden sol·licitar formar part de l’Associació de Productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i obtenir així el distintiu. Periòdicament, el Parc Agrari farà controls i validacions per garantir el bon ús del distintiu i el compliment dels criteris establerts.

Amb el distintiu del Parc Agrari de la Conca d’Òdena es vol que la ciutadania pugui escollir, entre l’àmplia oferta alimentària, productes locals de temporada i saludables, ja que asseguren la qualitat de les matèries primeres. Jaume Xaus ha assegurat que tots els productes amb el distintiu són de qualitat i que el que es vol és "dinamitzar el medi rural perquè elaboradors, puguin funcionar i treure de mercat el producte autòcton de la Conca d’Òdena i promoure així els productes que molts només tenim aquí i cal valorar". Triant-los, els consumidors ajuden a preservar el territori i el mosaic agroforestal, és la manera més directa de donar suport actiu als productors locals, reforçar el teixit social i l’economia local, i pagar preus justos als agricultors, ramaders i elaboradors perquè puguin guanyar-se la vida dignament.

Per la seva banda, el tresorer de l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i regidor de Copons, Carlos Cobo, també present en la presentació, ha destacat l’èxit de la iniciativa dels lots de Nadal amb productes del PACO "ha estat tot un èxit, n’hem venut més de 150 i el més probable és que l’any vinent repetim l’experiència". Cobo també ha posat èmfasi en el fet que un dels altres projectes que ben aviat serà una realitat serà l’obrador compartit de Jorba perquè "d’aquesta manera facilitarem que els productors pugui transformar també a la Conca d’Òdena el producte que es produeix aquí".