Bàsquet/Lliga Endesa

Anuari 2023: El Baxi aconsegueix una permanència en què pocs creien en els primers mesos del 2023

Un tram final de temporada espectacular treu l'equip del pou en què s'havia ficat amb Devin Robinson com a peça clau de la salvació

Devin Robinson (00), el jugador que va salvar el Baxi a Lugo

Devin Robinson (00), el jugador que va salvar el Baxi a Lugo / C. Castro/ACB Photo

Jordi Agut

Jordi Agut

Avui va tot just un any, el Baxi Manresa aconseguia la tercera victòria en tretze partits de la temporada 2022-23. Es derrotava el Girona al Nou Congost, amb molta angoixa per la remuntada final dels visitants, i es mantenia certa esperança de salvació després d’uns primers mesos del curs en què tot havia anat al revés.

Aquell 30 de desembre, debutava un tal Devin Robinson, un ala-pivot del qual, en les primeres rodes de premsa, Pedro Martínez deia que no el coneixia i que encara no sabia si fer-lo jugar de quatre o de cinc. Poc s’imaginava que seria la pedra damunt de la qual es fonamentaria la salvació, cinc mesos més tard, justament gràcies a un bàsquet seu.

Agafar embranzida i esclatar

Però encara faltava molt entre aquell moment i el cop de dits decisiu de Lugo. El Baxi, després de vèncer el Girona, mostrava un balanç de 3 victòries i 10 derrotes que empitjoria a 3-17 just abans de la disputa de la fase final de la Copa del Rei de Badalona. 

El calendari era molt complicat, amb cinc jornades seguides jugant contra el València, l’Unicaja, el Madrid, el Joventut i, fins i tot, un partit avançat contra el Tenerife. Van ser set derrotes consecutives, però l’equip va mostrar brots verds. Ja amb les incorporacions de Robinson i del lituà Geben, unides a la tornada de Ferrari i a l’aportació del tirador Waczynski, el Baxi jugava millor, malgrat que no guanyava. 

Es van escapar triomfs que haurien anat molt bé, com un a Santiago i un altre a casa contra l’Unicaja, en bona mesura per actuacions arbitrals fortament censurades des del Bages. En l’aturada per la Copa, Baxi i Fuenlabrada compartien el fanalet vermell, amb tres triomfs, a un del Betis, a tres dels següents, el Granada i el Saragossa i a cinc del Girona.

Però l’aturada va anar bé. L’equip va fer la pretemporada que no havia pogut fer i van començar a arribar les victòries, moltes de les quals amb el suport del Nou Congost i contra equips de la meitat de l’ACBcap avall. A més, la moneda que sempre havia ofert la creu en els moments més calents, ara es tornava cara, com en un final d’infart davant del Betis d’un Tyson Pérez que havia marxat setmanes enrere, que ara era escridassat i que perdria la bola determinant.

Van caure el Fuenlabrada, els verd-i-blancs, l’Obradoiro, el Granada, l’UCAM i el València a casa i el Girona a domicili deixant una bola de partit a Lugo, el 14 de maig. Quatre mesos i mig després del seu debut, Devin Robinson, amb un cop de dits i falta addicional, donava un 81-82 que permetia la festa grossa en el comiat, un triomf de trenta punts davant de Gran Canària. Una remuntada d’època.

Europa torna a ser l’objectiu manifestat des del propi club

Un equip consolidat malgrat les baixes per lesió. Els primers mesos de la temporada 2023-24 han estat diametralment diferents als de l’anterior. El Baxi, que va acabar el curs anterior amb un balanç de 9 victòries i 5 derrotes, ha sabut mantenir nou dels jugadors d’aquell projecte i s’ha mantingut gairebé tota la primera volta amb balanç positiu. Això ha permès al conjunt de Pedro Martínez, que acaba contracte el juny, lluitar per entrar a la Copa. A més, en l’acte de la seva presentació, el nou president, Josep Maria Herms, va fer una clara exclamació a lluitar per les posicions que donen dret a jugar una competició internacional la temporada que ve, un fet del qual aquest any no es pot gaudir al vell Nou Congost.