Anuari 2023: Berga fa realitat la transformació del carrer Harmonia

L’enderroc de set habitatges i la reurbanització permeten guanyar una plaça i espai enjardinat

La nova plaça i carrer Harmonia de Berga urbanitzats

La nova plaça i carrer Harmonia de Berga urbanitzats / Arxiu/Anna Costa

L’obertura del nou tram del carrer Harmonia de Berga ha transformat una zona del barri vell que en les últimes dècades havia patit un progressiu procés d’abandonament i degradació. 

L’enderroc de set habitatges de titularitat municipal va començar a principis de gener, després va començar la reurbanització de l’espai, que es va poder estrenar al juliol.Mig any d’obres que han permès ampliar la zona d’ús públic amb una superfície de 440 metres quadrats, respecte els 160 que tenia el carrer abans de les obres, creant un nou espai de relació social i augmentant l’assolellament d’un tram del carrer Buxadé i d’un bon nombre d’edificis.

Els veïns feia anys que esperaven una actuació que espongés la zona i la fes més agradable. La transformació s’ha fet realitat aquest 2023 i ja fa uns mesos que s’hi pot passejar, transitar o asseure’s en un banc de la nova placeta. 

La reurbanització ha suposat la renovació completa del paviment, amb la col·locació de llambordes de pedra tant al carrer ampliat com a la nova plaça que ocupa l’espai d’un dels edificis enderrocats. També s’ha instal·lat nou mobiliari públic, s’ha renovat l’enllumenat i s’han substituït i soterrat serveis obsolets.

Un altre dels aspectes destacats és la creació d’un nou espai enjardinat i la plantació d’arbrat, que al conjunt del barri vell de Berga és molt escàs. 

Pel que fa a la circulació, el tram reurbanitzat és de plataforma única. Es tracta d’un espai compartit per vehicles i vianants, però amb prioritat per a les persones que van a peu. Els cotxes poden circular pel nou tram habilitat, però també poden continuar fent ús del vial del carrer Buxadé i trencar pel carrer on hi ha la font d’aigua, o enfilar el carrer Buxadé en direcció a la plaça de Santa Magdalena. El nou tram és un vial de pas i no es contempla que els vehicles hi puguin estacionar.    

Les obres del carrer Harmonia es complementaran amb cinc o sis places d’aparcament. Aquest és el compromís de l’equip de govern de Berga (CUP i ERC) per donar resposta a una reivindicació dels veïns de la zona.