Anuari 2023: La CUP guanya les eleccions a Berga per tercer cop, amb menys vots i regidors

Ivan Sànchez entoma de nou l’alcaldia amb un govern en minoria tot i el posterior pacte amb ERC 

L'alcalde, Ivan Sànchez, celebrant la victòria amb l'exalcaldessa Montse Venturós

L'alcalde, Ivan Sànchez, celebrant la victòria amb l'exalcaldessa Montse Venturós / Arxiu/Anna Costa

La CUP de Berga va revalidar la victòria en les eleccions municipals del maig tot i perdre vots i regidors respecte el 2019. Els cupaires van passar de 8 a 6 regidors. I de 3.347 vots a 1.866.

Com a segona força més votada a la capital de Berga es va situar Junts, que també va perdre vots i en va aconseguir 1.486 (863 menys que fa quatre anys), passant de 6 a 4 regidors al consistori. El candidat Ramon Caballé no va aconseguir fer ombra a Ivan Sànchez, que aconseguia la terceca victòria consecutiva de la CUP (la primera amb Sànchez encapçalant la llista, ja que tant el 2015 com el 2019 l’alcaldable era Montse Venturós).

Per darrera de Junts, la tercera força a Berga és el PSC, liderat per Abel Garcia. Als socialistes, l’obtenció de millors resultats que el 2019 els va permetre passar d’1 a 3 regidors i desbancar ERC de la tercera posició a la cinquena. Els republicans, amb Moisès Masanas al capdavant, es van quedar amb 2 regidors.

A aquests quatre partits, que fins el 2019 tenien representació al consistori, s’hi ha sumat aquest mandat Berga Grup Independent (BeGI). La candidatura, encapçalada per Judit Vinyes, era la primera vegada que es presentava i va aconseguir representació a l’Ajuntament de Berga amb 2 regidors. 

Després de les eleccions del maig, les converses entre els diferents partits no es van fer esperar. Junts, tot i rebre l’oferta per pactar a tres bandes i desbancar la CUP, va respectar que governés la llista més votada. Ivan Sànchez (CUP) va entomar la vara d’alcalde el juny, amb un equip de govern en minoria que es va reforçar el juliol amb el pacte amb ERC. Cupaires i republicans van decidir tornar a governar plegats, amb un total de 8 regidors però sense majoria absoluta a diferència del mandat anterior. Ara, calen acords puntuals amb Junts, amb el PSCo amb BeGI, a l’oposició. En total, el consistori el formen 17 regidors.

11 a 0 a Gironella

L’alcalde de Gironella, David Font, va guanyar les eleccions municipals arrasant. Es va presentar liderant les sigles d’un partit independent, Més x Gironella, i va aconseguir la totalitat dels 11 regidors que té l’Ajuntament de la vila. Els electors li van donar 1.862 vots, el 91,3% del total. Mentre que l’altre partit que es presentava, el PSC, va obtenir 111 vots.