Anuari 2023: La mort d’una adolescent a Sallent per suïcidi obre el debat sobre el bullying

Una menor de 12 anys va morir el febrer en tirar-se del balcó de casa amb la seva germana bessona 

L’entorn de la víctima va denunciar que les germanes patien assetjament escolar a l’institut del poble

Manifestació a Sallent contra l’assetjament escolar

Manifestació a Sallent contra l’assetjament escolar / ARXIU/MIREIA ARSO

Arnau Valverde/Laura Serrat

La mort d’una adolescent de Sallent, que es va suïcidar amb la seva germana bessona tirant-se del balcó de casa seva, va commocionar l’opinió pública. Veïns i companys de la noia adolescent van denunciar que es tractava d’un cas d’assetjament escolar pel fet que es volia canviar de sexe. En un inici, Educació va negar-ho, però després va encarregar una investigació per esbrinar per què l’institut no havia activat els protocols. Finalment, el Departament va acordar amb el director del centre el seu relleu, una mesura que va ser criticada per professors de secundària, que ho van considerar una dimissió «forçada». 

Els fets van tenir lloc el 21 de febrer, passades les tres al carrer Estació, en un habitatge plurifamiliar de la cruïlla d’entrada a la població, quan dues germanes bessones van saltar del balcó de casa seva i van deixar dues cartes manuscrites adreçades a la seva família. Els dispositius policials van acudir conjuntament amb els serveis d’emergències mèdiques, SEM, que van intentar reanimar a una de les noies, però havia mort en la mateixa caiguda. A l’altra la van estabilitzar i la van evacuar molt greu cap a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. Es tracta de dues germanes, filles d’una família de nacionalitat argentina que ja feia més de dos anys que s’havia instal·lat a Sallent.

Després del suïcidi, l’entorn de la família afectada i altres pares i mares d’alumnes del centre van denunciar que les dues germanes patien assetjament escolar i que l’institut no feia res per evitar-ho. De fet, el bullying es va considerar gairebé des del principi com un dels motius que haurien portat les germanes a prendre aquesta decisió. L’adolescent havia manifestat la seva voluntat de ser considerat un noi i anomenat Iván, cosa que hauria estat una de les causes de bullying. La família va utilitzar el nom d’Iván juntament amb el d’Alana al funeral, però posteriorment va demanar expressament, en una comunicació pública, que se l’anomenés Alana.

En un primer moment, Educació va negar un possible cas d’assetjament, però posteriorment va encarregar una investigació per esbrinar per què l’institut no havia activat els protocols. Finalment, Educació va acordar que s’havia de dur a terme un relleu en la direcció del centre en acabar el curs escolar. La Secretària General d’Educació, Patrícia Gomà, va assegurar també que el Departament ja disposava de tots els informes que es van dur a terme per obtenir tota la informació sobre la situació de les menors i va afirmar que els posaria a disposició de la justícia. «Hem convingut amb el director del centre educatiu que hi haurà un relleu en el lideratge de l’institut. Tant el director com el Departament pensem que és una mesura positiva que serveix per donar un canvi i un respir a una comunitat educativa que està molt trasbalsada i que ha patit molt aquests fets», va assegurar Gomà justificant la decisió. 

Diferents sindicats van expressar el seu rebuig sobre la gestió del cas de les germanes de Sallent per part del Departament d’Educació. «Amb la normativa actual, en casos d’assetjament entre alumnes, tant el professorat com les direccions del centre estan lligats de mans i peus, i la societat ha de saber que no poden fer pràcticament res», van reivindicar en un comunicat el col·lectiu del sindicat de Professors de Secundària (ASPEPC·SPS).

Subscriu-te per seguir llegint