El rotatiu britànic 'The Guardian' recomana en un article visitar el barri valencià del Cabanyal abans que les màquines "facen un gran forat" per a prolongar l'Avinguda Blasco Ibáñez fins al mar.

L'article --publicat aquest cap de setmana en la secció de viatges del diari anglès i difós hui per l'Associació de Veïns el Cabanyal-Canyamelar-- es pregunta "quin és el preu" que ha de pagar València pel "ràpid progrés" emprés els últims anys i que l'"ha convertit en una de les ciutats més de moda d'Espanya però, amb l'amenaça de les excavadores en un dels barris més antics i amb major caràcter" de la ciutat.

A l'escrit, signat pel crític i periodista de viatges Jason Webster, s'explica que la "tercera ciutat d'Espanya ha recorregut un llarg camí des que Kenneth Tynan --crític de teatre-- li posara el sobrenom de 'la capital de l'anti-turisme'", ara fa 40 anys. "El nucli antic ha sigut renovat, el complex de l'era espacial construït per Santiago Calatrava, la Ciutat de les Arts i les Ciències, està virtualment complet, la America's Cup va navegar cap a esta ciutat el 2007, i un any després el Gran Premi de Fórmula 1", recorda.

En aquest sentit, el rotatiu indica que la ciutat ha passat d'estar "abandonada i oblidada per la família espanyola a tornar-se un destí de moda" i assegura que "semblava fàcil imaginar-se que els valencians no tornarien a cometre els crims arquitectònics del passat, que el litoral de ciment i la construcció de blocs d'apartaments mancats de caràcter pertanyia a un record dolorós". Tot i això, "estàvem equivocats", sentència.

Per això, The Guardian aconsella als britànics que visiten València aquest estiu, que no obliden recórrer "el vell barri de pescadors". "El Cabanyal. Aquest barri de treballadors i joia de l'estil art-nouveau --oficialment patrimoni històric protegit-- podria deixar d'existir en la seua forma actual d'ací a poc. Si els gestors de l'Ajuntament segueixen amb la seua idea, les excavadores continuaran fent un gran forat que travessarà el centre del barri per a ampliar un moderna avinguda fins al mar", afirma.

"Els veïns residents han protestat enèrgicament, i el tribunal de major rang del país --el Tribunal Constitucional-- ha ordenat parar les demolicions, però l'alcaldessa de València, Rita Barberá, insisteix a seguir endavant", afegeix la publicació.

Finalment, el diari conclou amb un recorregut per la història del Cabanyal, nascut al segle XIII, i que "deu el seu nom a les fileres de cabanyes de pescadors, amb sostre de palla i ubicades en la línia de platja, també anomenades 'barraques'.