La Conferència Nacional per l'Estat Propi, que reuneix a particulars i representants de diverses organitzacions independentistes majoritàriament relacionats amb l'onada de consultes sobiranistes que han tingut lloc a Catalunya des del 2009, ha celebrat aquest dissabte al matí una assemblea que ha aplegat més de 1.100 persones per aprovar les bases del moviment, que aspira a aconseguir una majoria social favorable a l'autodeterminació i que, a partir de la tardor, es constituirà en l'Assemblea Nacional de Catalunya. Els participants han aprovat per àmplia majoria la declaració de la Conferència, el full de ruta de l'organització i han escollit un Consell Permanent i nou Secretariat Provisional.

L'acte, que s'ha celebrat al Palau de Congressos de Barcelona de Montjuïc, ha estat conduït per l'enginyer i divulgador Josep Maria Ferrer Arpí i l'actriu i presentadora Txe Arana, que han anat presentant els punts de l'ordre del dia i anunciant els resultats de les votacions, que s'han fet a mà alçada entre el més d'un miler d'assistents. Ferrer Arpí ha destacat que la Conferència Nacional per l'Estat Propi és un pas més de la "revolució tranquil·la" cap a l'autodeterminació que es va iniciar amb les consultes populars sobre la independència.

Al final de l'acte, el cantautor Lluís Llach ha pujat a l'escenari per fer-hi el discurs de cloenda. Llach, que ha estat ovacionat pel públic en diverses ocasions, ha apuntat que la independència és "l'única ruta amb un horitzó lluminós" per Catalunya, un cop ha quedat clar "el mapa de carreteres" de l'estat espanyol. El cantant ha recordat la primera consulta per la independència que va tenir lloc a Arenys de Munt el setembre de 2009 com un primer pas de l'activació del moviment sobiranista i ha celebrat també els resultats que es van donar a Barcelona a principis d'abril d'enguany. L'acte ha acabat amb el Cant del Segadors i amb crits favorables a la independència.

El proper pas de la Conferència Nacional per l'Estat Propi serà la constitució de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), que reunirà totes les persones que participin en les agrupacions locals per a la independència que han sorgit durant els darrers mesos al país. Un cop constituïda l'ANC, els organitzadors treballaran per aconseguir una "majoria social" favorable a la independència i la celebració d'un referèndum que compti amb "totes les garanties i la supervisió dels organismes internacionals", segons el full de ruta de la Conferència.