"És el final d'un bonic viatge". L'alcaldable del PSC, Jordi Aymamí, emocionat, s'adreçava als simpatitzants de la seva formació congregats a la plaça de Cal Font. Feia pocs minuts que Xavier Figueres, un dels seus homes de màxima confiança, acabava de completar els resultats per col·legis d'Igualada en l'habitual mur que omplen en les eleccions municipals. Aymamí, acompanyat del seu equip, felicitava Marc Castells i anunciava que el tomb electoral era un fet. Alcalde durant quinze anys, afirma que "és el moment de fer una reflexió" personal sobre la seva continuïtat i que "hi ha gent molt preparada, com Jordi Riba".

Són els pitjors resultats del PSC en l'actual període democràtic. El mateix alcalde socialista ho admetia. Aymamí reconeix que ha estat arrossegat pel tsunami que viu el país "després dels resultats del 28 de novembre". El líder socialista creu que "avui ha estat una festa de la democràcia. Molta gent ha continuat dipositant la confiança en nosaltres". Aymamí considera que "la campanya portada per Xavier Figueres i Jordi Bertran ha estat molt bona, no hem perdut per això". Està "satisfet" de la feina feta durant campanya.

Molts dels companys d'Aymamí estaven plorant al seu costat, visiblement abatuts. L'encara alcalde els va voler dedicar unes paraules "per la feina que han fet. Són un equip magnífic". També va tenir un record "per als amics d'Iniciativa, que ens han acompanyat aquests dotze anys".

Handicaps

"Teníem tres elements en contra. La nostra ciutat té tendència a votar CiU, i més amb el que va passar el 28 de novembre; l'altre, la situació socioeconòmica del país; la tercera, que l'encert de la construcció en el seu moment de l'Entesa per Igualada no s'ha pogut mantenir. Érem gent de progrés, i això en trencar-se hem deixat perdre un referent per a molts ciutadans".

Assumeix els resultats, que són els més baixos del partit en les municipals, però remarca que "també són fins i tot millors que els del 28-N". Aymamí promet una resposta "política i personal aquests propers dies", ja que "sóc el responsable que ha pilotat el govern de l'Entesa. Hem tingut el 43% de l'electorat altres anys". Va parlar que el relleu generacional del partit està assegurat i que "no m'acomiado ni abandono, però el que dic és que cal obrir la porta a gent que val molt, gent que creu en la política, i que poden aportar molt".

L'alcalde considera que "ja no em pertoca a mi portar el lideratge que he representat". Obre la porta a la gent que té al costat, "homes valents, molt capaç, al capdavant amb tota seguretat Jordi Riba, que ja ha demostrat que coneix els afers polítics de la ciutat, però cal esperar uns dies".