La xarxa s'ha omplert de comentaris sobre la llei que el Parlament aragonès té previst aprovar aquest dijous i que donarà al català el nom de llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO). Polítics, personalitats del món de la cultura i ciutadans han mostrat el seu rebuig a la iniciativa, en considerar que es tracta d'un atac directe al català.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha escrit a Twitter: "La meva àvia materna, de Nonasp, mai no va parlar correctament l'espanyol! Ara resultarà que parlava LAPAO! Quins polítics més vergonyants!". Per la seva banda, el diputat al Parlament per la CUP, David Fernández, ha publicat: "El malson de l'espanyolisme genera monstres...".

Amb un to més irònic, el periodista i president de la Fundacció Escacc, Àlex Gutiérrez, ha escrit a Twitter: "Molta conyeta amb el #LAPAO però jo, al currículum, ja figura que parlo 8 llengües". Per la seva banda, el periodista, Xavier Graset, ha publicat: "Sigui LAPAO amb nosaltres...

La llei de llengües es votarà dijous

Les Corts d'Aragó, la cambra parlamentària de l'Aragó, votaran aquest dijous la llei de llengües que dóna al català el nom de llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO). A l'aragonès, d'altra banda, li dóna el nom de llengua aragonesa pròpia de les àrees pirenaica i prepirenaica (LAPAPYP). La normativa s'aprovarà previsiblement amb els vots del Partit Popular i del Partit Aragonès. La resta de grups que integren la cambra van acabar abandonant la comissió en què es tramitava el projecte per manca d'acord. Es tracta dels socialistes, de la Chunta Aragonesista i d'Esquerra Unida. Un dels efectes de la llei és que serà el govern aragonès qui decidirà sobre els topònims.

La nova llei implica la derogació de l'anterior normativa lingüística, en què es reconeixia l'existència dels catalanoparlants de la Franja. Ha estat tramitada durant vuit mesos en una comissió parlamentària en què s'han quedat sols el PP i el PAR.

En el moment de presentar l'avantprojecte, la consellera d'Educació, Universitat, Cultura i Esports, Dolores Serrat, va destacar que es pretén recollir la diversitat lingüística de la comunitat i garantir-ne la seva protecció tot evitant "qualsevol tipus d'imposició".

Amb el text, el govern aragonès del PP responia al compromís electoral de substituir l'actual Llei de llengües i derogar els aspectes que, des del seu punt de vista, "imposen" la normalització del català i l'aragonès.