Tots els grups de l'oposició han expressat aquest dijous al Congrés la seva ferma oposició a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMCE) que previsiblement obtindrà al migdia l'aval de la cambra gràcies només a la majoria absoluta del PP. A més, han recordat al ministre que la Llei només seguirà vigent mentre el PP disposi precisament d'aquesta majoria absoluta perquè tots -tret d'UPyD- van signar al juliol un compromís de derogar-la tan bon punt arribin al govern espanyol. CiU ha acusat Wert de crear un problema que "no existeix" i ERC ha afirmat que és una llei pròpia del "NO-DO".

La Llei surt aquest dijous del Congrés sense haver introduit cap canvi substancial respecte al text del Ministeri. Durant la tramitació a la cambra baixa la majoria absoluta del PP ha tombat les 11 esmenes a la totalitat que li havia presentat l'oposició. Només en el tràmit final, el PP ha obert la porta a alguns acords amb altres formacions parlamentàries. Han estat 36 modificacions bàsicament tècniques amb l'excepció dels acords amb UPyD per enfortir el paper del castellà com a llengua vehicular i considerar el professor com a autoritat pública.

En el debat final de la llei, tots els grups de l'oposició tret d'UPyD han recordat al ministre Wert que la seva Llei tindrà una trajectòria efímera i només sobreviurà mentre el PP disposi de majoria absoluta.

CiU: "L'anomalia és que es busquin solucions a problemes que no existeixen"

El portaveu d'Educació de CiU, Martí Barberà, ha acusat el govern espanyol d'haver atemptat contra la immersió lingüística i d'establir un sistema de recentralització de competències per fer un canvi estructural en l'educació a l'Estat.

"Vostè va començar la legislatura dient que el tema del castellà a Catalunya era de drets personals, però al final hem hagut de sentir que s'estan conculcant drets de la societat catalana i que Catalunya té una anomalia", ha dit, però "l'anomalia és que es busquin solucions a problemes que no existeixen".

Segons Barberà, CiU "no permetrà" que el govern espanyol creï un problema "que no existeix" i que el català "estigui en un nivell inferior al castellà" o que "trenquin un model de cohesió social". Per aquest motiu ha acusat el ministre Wert de "mania persecutòria" i li ha demanat que retiri la Llei.

ERC: "És una creuada nacional-catolicista pròpia del NO-DO"

El diputat d'ERC Joan Tardà ha acusat a Wert de "sectari", "nostàlgic", "classista", "irresponsable" i perquè "persegueix l'assimilació del meu país mitjançant el control dels continguts curriculars" i "intenta dinamitar la cohesió social de les nacions amb llengua pròpia finiquitant els sistemes d'immersió lingüística". A més, segons Tardà, Wert és "un fanàtic que ha convertit la seva llei en una creuada nacional-catolicista pròpia dels temps del NO-DO".

PNB: "És una llei sectària"

La diputada del PNB Isabel Sánchez-Robles ha afirmat que el títol de la Llei és "un eufemisme" i ha acusat el ministre Wert d'haver imposat a la societat espanyola "amb autoritarisme" una reforma educativa "messiànica" i "recentralitzadora". Segons els nacionalistes bascos és una reforma educativa "sectaria i segregadora" feta des del "substrat ideològic de la dreta espanyola més conservadora i jacobina".

UPyD: "Els apartats sobre la llengua només recullen el que diu la Constitució"

El portaveu d'UPyD, Carlos Martínez Gorriarán ha justificat el "no" de la seva formació a la LOMCE malgrat que ha celebrat els acords amb el PP en matèria de llengües. En aquest sentit ha assegurat que la Llei només recull "el que diu la Constitució: que les dues llengües oficials en comunitats bilingues seran vehiculars, però no que se n'eradicarà una".

IU: "Serà la Llei Wert, la breu"

La diputada d'UPyD María Caridad García Álvarez ha deixat clara l'oposició de la seva formació a una llei que segons ha assegurat redueix significativament la "qualitat" de l'educació i la deixa només "per a qui pugui pagar-la". "Vostès amb aquesta norma no pretenen millorar la situació dels docents ni dels alumnes, sinó al contrari", perquè "desconfien de la seva professionalitat i limiten les seves possibilitats de participació als centres". Segons ha afirmat, la Llei tindrà una vida fugaç: "serà la Llei Wert, la breu".

Amaiur: "La seva llei és obeir i callar, i si no, castigats"

El portaveu d'Amaiur, Xabier Mikel Errekondo, ha protagonitzat una de les imatges de la jornada quan, en la seva intervenció, ha adoptat la postura de l'alumne castigat propi de l'antiga escola (amb els braços estirats i un llibre a cada ma). Errekondo ha fet part del seu discurs en basc i ha estat cridat a l'ordre pel president del Congrés, Jesús Posada, que li ha demanat que utilitzés el castellà. "Aquesta és la seva educació: obeir i callar, i si no castigat com es feia a l'escola", ha dit abans d'agafar els llibres i estirar els braços.

PSOE: "Ens volen posar al túnel del temps"

El diputat socialista Mario Bedera ha acusat el ministre Wert de ser "insensible" al "clamor" de la societat espanyola i de fer ús d'una "arrogància absoluta" des de la "imposició". "Aquesta no és la llei que necessita el nostre país", ha dit, perquè "és una llei de partit, i no de país" que "fracassarà". A més, segons Bedera, és una llei "incongruent" que implica "posar-nos en el túnel del temps i retrocedir a aquella Espanya de la segregació per sexe, la selecció d'alumnes per raons econòmiques", però la societat "no ho permetrà".